Wednesday, 10 February 2016

#BabyFI: Bila Anak Tidak Sihat

Assalamualaikum .... 

Muhammad Firhad Irsyad jarang dan sangat-sangatlah jarang sakit , lagi-lagi bila die makan Caliph memang susah die nak sakit ... Tapi memandangkan cuti CNY dan kami balik ke rumah mak hasben ku maka daku tertinggal Caliphnye walaupon kampung sekangkang kera jek ...

Dan di sana adelah sepupu-sepapat die yang kurang sihat maka berjangkitlah die dengan sepupunye , maklumlah budak-budak main bersama ... Tapi die tak terus jangkit , makan masa 2hari jugak baru nampak die selsema .. Kite memang takkan bagi die ubat ,. Walaupon di paksa hasben tapi kite tetap berkeras taknak bagi ubat .. 

Start Rabu kite dah naik kerja , memang nampak selsema die belum baik lagi , so kite pesan dekat my mom nanti belikan kunyit hidup letak kat batang hidup die ... Balik kerja tuh my mom kate die batuk teruk .. Allah sayu hati dengar batuk die tu ... 

Malam tu kami anak beranak keluar sebabnye cuti panjang ape lagi baju kotor banyak , so kami berdobi saje ... Dan balik tu macam biasa die nak tidur , baru je nak lelap sekali muntah macam air terjun .... Allah sebak , dah bersihkan die , hasben dah pujuk-pujuk die tidur dan die pon tidur sekejap , pukul 4 pagi die bangun tapi tak kacau kite and hasben pon , die batuk-batuk dan nafas die berbunyik , so kite cecepat bangun tengok keadaan die , Ya Allah sedihnye tengok keadaan anak macam tu ,, takut sangat-sangat . Hasben pon bangun tengok anak . Nafas die memang laju , memang hati tak tenteram nak suruh die tidur , die mintak peluk die , dah peluk tapi mate die terkebil-kebil tengok kite , hasben pon tanya nak g hospital tak? kalau ikutkan hati memang nak pergi tapi tulahhh takut plak anak kena tahan dan dijadikan bahan ujikaji macam dulu .. 

Dialog Ummi & Firhad Irsyad .

Ummi : Firhad okey ?
Firhad : Key .. *sambil angkat jari telunjuk* .

Kite pon tunggu sampai die tidur balik , bagi susu taknak , bagi air masak pon taknak , trauma sangat sebab muntah banyak sebelum tidur malam tu . Dan pukul 6.15pagi baru die terlelap ... kesiannye anak ummi .. Betul kate orang bile anak sakit jangan mimpi ko nak bermimpi malam tu , tidur pon tak lena bile kau dengar nafas die macam ape ... air mate kau akan mengalir saat rasa jantung die laju semacam . dan kau akan melalak bile melihat anak mata die merenung kau bahawasanye die tengah sakit ... Tapi .. Firhad Irsyad tak penah merengek kalau die sakit , die akan diam jek ... Cuma kami je lah risau kenapa diam .. kalau orang lain sakit merengek-rengek ...

Kite taklah kejam mana anak sakit tetap nak kerja , tapi tu pon tanggungjawab , tengok badan die okey tak panas means tak demam .. Kite pergi kerja dengan satu perasaan bersalah sangat-sangat ... Ya Allah selamatkan anakku , beri kesihatan yang baik padanye ...


.... Lena tidurmu ....

Semoga Firhad Irsyad cepat sembuh yee .. ayah janji dengan Firhad semalam kan , kalau baik ayah bawak jalan-jalan ... So anak Ummi kena sihat-sihat nanti dapat jalan sabtu ni ... Doakan kesihatan Firhad yee kawan-kawan ummi ... Thanks semoga Allah membalas kebaikan u;olls yang mendoakannya ...

Salam Sayang,

1 comment :

Winnie The Pooh Glitter