Monday, 14 December 2015

#PregySecond: First Trimester

Assalamualaikum ....

Terlebih dahulu kite nak share pengalaman mengandung anak kedua, seriesly memang tak same macamana kite mengandungkan Firhad Irsyad dulu, sangat-sangat lain.




First Trimester (1-4weeks) 29.09-20.10.2015

Masa ni memang belum tahu diri pregy lagi, aktiviti macam biasa cuma penat letih dan mual-mual sering bertandang tapi macam tak pasti lagi pregy atau tidak.

First Trimester (5-8weeks) 27.10-17.11.2015

Dapat tahu diri mengandung masa kandungan 5weeks 3days. Alhamdulillah lega perasaan mual-mual tu petanda Firhad nak dapat adik. Bermula lah episod kami laki bini beralahan. Kite mual-mual dari pagi sampai malam, taknak pulak muntah, mual tu lah yang menyeksa tekak ni. Hasben plak dari pagi sampai tengahari lepastuh sambung dengan pening kepala yang teramat sangat yang membuatkan dirinya kena rehat secukupnye. Allah kesian sangat mase dapat tahu die kena jugak alahan kali ni. Masa Firhad dulu pon kena tapi tak seteruk ini. Kali ni kite tak mengantuk sangat cuma kite lemah badan, bisa-bisa dan tak bermaya kadang-kadang emosi tak stabil nak marah, nak nangis dan macam-macam lagi. Tapi selalunye marah lah ... Jerawat dekat muka pon seronok naik, bermaharajalela ... Selera makan kureng, nasi takleh makan entah macam nak menangis kalau nampak nasi, setakat ni makan mee hoon atau kueh tiaw. So far Firhad belum buat perangai protes die lagi. cuma sekarang terlebih manja dan mengada-ngada.

First Trimester (9-12weeks) 24.11-15.12.2015

Masuk 9weeks pehhhh makin rase tak menahan alahan , kite jadi sakit pinggang teramat sangat sampai menangis-nangis die punye penangan . Pergi Klinik Doc kate kesan ambil Epidural mase bersalinkan anak sulung . kesan die berpanjangan sampailah kite nak beranak nanti . Allah ...... memang betul orang katekan epidural membawa kesan yang panjang. REDHA ... angap ini semua dugaan ketika mengandungkan anak. Jerawat makin membiak, masak okey cuma bila nasi baru masak tu tak leh bau kompom kena duk diam-diam dalam bilik. Bau asap rokok pon tak boleh kompom nak muntah time tu jugak.

Masuk kandungan 10weeks sakit pinggang tu dah hilang sikit cuma alahan mual makin teruk . die menjelma tak kira masa , ade pagi , ada tengahari , ade petang dan juga malam . kadang-kadang muntah pon join sekali . letih kepenatan tu memang ade tapi bile kite mengandung kali kedua kena cekal dan tabah sikit lah sebabnye dah ade anak sulung yang kena jaga yang makin hari bertambah-tambah akalnye itu . Jerawat dah berkurangan , muka dah flawless balik .. alahan yang lain masih sama .

Masuk kandungan 11weeks alahan masih sama, tak kire mase kalau die nak datang die datang jek tanpa di undang. kekuatan tu datang bile tegok abam die makin bertambah-tambah akal dan gelagat die . Masih juga belum scan adik baby lagi, bukan tak excited tapi ayah nye kate tunggu 12weeks mase tu dah bentuk sempurna, jadi seronok nak tengok. okey kite ikut kata ayah ye adik baby (sambil usap perut) . kekadang ade time dapat rase die gerak-gerak adekah itu satu perasaan? tapi series ... memang rasa sangat-sangat.

Kandungan 12weeks yang dinanti-nantikan kini berakhir sudah . Alahan still ade , jerawat makin banyak-banyak naik. Dan demam + batuk + selsema berkunjung tiba . Allah tak larat nak batuk tu rasa macam sakit sangat-sangat sampai kadang-kadang buat krem kat perut, tak apelah baby, ummi is redha ... Dan kite dah scan adik baby. Alhamdulillah cukup sifatnye . dah terbentuk menjadi manusia .. semoga adik baby kuat & membesar dengan sihat ye .. Ummi Ayah & Abang Yayad tak sabar nak tengok awak . 28Weeks to go ...

Alhamdulillah walaupon sukar nak lalui alahan di awal trimester pertama ni tapi ku gagahi jua demi anak ummi manja ni ... Semoga ummi tabah alami sampai akhir pregnancy ni sayang ....


Salam sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter