Tuesday, 26 April 2016

#BabyFI: Makin Bertambah Akal

Assalamualaikum ... 


Budak yang makin bertambah-tambah akalnye . Sekarang Dah Setahun 8 Bulan . Alhamdulillah perkembangan okey , cakap pon dah pandai .. Pandai usik orang , pandai agah-agah orang and yang paling penting , suke budak-budak . Peramah tu tak tahu lah ikut sape , sebab kite bukanlah peramah mana pon . Lagi-lagi masa mengandungkan die memang tak senyum dengan orang . Tapi die penyeyum , nampak orang tak kenal pon tegur , nak salam orang .. Alhamdulillah lahhh ... Sepanjang jaga die die tak banyak kerenah , senang sangat jaga die . Cuma sejak-sejak nak beradik ni kadang-kadang atau dikenali dengan jarang sangat buat perangai ... Die tahu dalam perut Ummi die ade adik , kalau tanya "Adik mana?" siap tunjuk perut Ummi , pastuh cium perut cakap "ayang ayek" Alhamdulillah ... Semoga Abang dan Adik rapat dan jadi anak-anak yang soleh ... 


Die dapat jalan , gigi and cakap secara serentak , Umur die Setahun 2 Bulan die dapat semua tu , sekarang dah laju berlari , gigi dah penuh tinggal lagi 4 batang belum tumbuh , cakap dah laju , kekadang bahasa kite kekadang bahasa alien die lah kalau nak cepat sangat . Dah tahu mana Ummi , mana Ayah , mana Tokma , Mana TokBah, mana Tokami mana tokDedi dan makcik-pakcik die semuanye dah kenal dan pandai sebut untuk panggil ..

Cuma ..... Die still tak makan , kuat susu . Sebulan 7 pack susu kena beli untuk die .. Hebat tak ?? Hahaha .. Dah kurangkan susu pon still nak susu jugak . Bile jumpa doktor kanak-kanak die kate memang normal budak baya die taknak makan , janji kesihatan die okey , kalau tak makan tak sihat tu patut risau .. But as a parents still jugak kami risau .. Caliph tu tak tinggal , buah-buahan tiap-tiap minggu kena ade dalam esbok sebab die oeminat buah , mungkin masa mengandungkan die kite "Hantu Buah" so anak pon terikut .


Minat sangat dengan air , pantang nampak air . Pantang pergi mandi manda memang tak akan naik sebab seronok sangat bila jumpa air ... Ni pon die geram sebenarnye dengan air tapi dengar kata Ummi Ayah tu die main tepi tu jek . 


Bile acik die sibuk mengaji , die pon sibuk mengajar . Hihihi .. Semoga Abang membesar dengan didikan agama yee ... Menjadi anak yang berguna buat Ummi dan Ayah . Series sejak lagi bape bulan nak melahirkan AdikBaby perasaan sedih dekat Abang ni memang sedih sangat-sangat .. kekadang terpikir-pikir macamana nanti die dengan adik ? macamana kalau die ngaruk , sabarkah kite ? sabarkah ayah die ?? Ya Allah ... semoga semuanye baik-baik taknak 1 pon terpukul termarah die ....


Muhammad Firhad Irsyad
10 . 08 . 2014
11 . 02 Malam
Hos . Sultanah Aminah JB
Buah Hati Pertama Ayah & Ummi 
Salam Sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter