Sunday, 10 April 2016

#BabyFI: Pengalaman Baby kena kuning .

Assalamualaikum ... 

Masa Firhad Irsyad dulu kena demam kuning kite tak ade story pon dekat blog sebab masa tu dunia kite hilang ke arah lain . Hahaha . Cuma sekarang ni je aktif berblog balik .. 

Kite masa bersalin kan Firhad kena tahan hospital selama 3 hari , memandangkan kitekan operation (csear) so dorang nak pantau kite lah kan ... Masa dekat sana Firhad tak kena kuning . Balik je dari hospital kena bagitahu klinik yang selalu kite check up yang kite dah bersalin so nanti klinik tu telfon klinik menumpang untuk datang rumah pantau kite dan baby .. Esoknye misi datang rumah tengok baby ade kuning sikit so die suruh pergi klinik Masai untuk check up baby kuning .


Hari pertama check tu kuning die dalam 12 jek , tanya-tamya petua semua suruh bagi baby anggur hitam & susu kambing . Dan kite pulak sebelum beranak memang dah mengkaji semuanye patutnye ibu yang makan dan baby hanya susu badan sahaja . Bile kite baca-baca dekat group Mom To Be tu ramai yang suggest kan menyusu badan baby 2 jam sekali ..

Hari kedua pon turun sikit jek 11 . So still menyusukan die and kite makan makanan yang banyakkan susu , 2jam sekali akan kejut die suruh die netek . Tapi orang kate budak kuning kuat tidur . memang tak di nafikan kuat betul tidurnye . Malam-malam kite tidur pasang lampu , lepastuh siang sebelum ke klinik akan jemur die bawah cahaya matahari .

Hari ketiga turun 9 jugak . Kesian dah tengok hari-hari kena enjet dekat tapak kaki baby tu .. And jumpa satu akak ni die bagi petua mandikan baby dengan air daun belimbing buluh . So balik klinik mencari daun tu dekat mana , naseb jumpa .. balik tu try mandi dengan daun tu ... 

Hari keempat kuning turun sebanyak 7 banyak jugak turunnye .. Still mandikan dengan air belimbing buluh tu dan kerapkan menyusu ...

Hari kelima berjaya turun sebanyak 4 .. Alhamdulillah tak kena pergi check up lagi , dah lah kite bersalin operate sakit kot nak berjalan jauh-jauh . Kalau suruh ma abah pergi pon takleh sebab misi masai nak check up kite sekali .. Huhhh ... 


Sekarang saya dah besar dan sihat walafiat :P

Harap-harap adik baby tak ade kuning hendaknye . kena banyakkan makan makanan sunnah untuk elakkan baby kena kuning .. dan kalau boleh elakkan fast food . tapi kite ni fast food lah kerap bebenor time mengandung , dan sejak mengandung no 2 ni pantang pon tak ade , huhu . semua benda dok lenjan makan .

Doakan kite and baby okey (^.^)

Salam Sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter