Thursday, 2 June 2016

#PregySecond: Penerangan Czer

Assalamualaikum ... 

Di sini kite nak share tentang czer atau dikenali dengan bersalin melalui pembedahan . Macam kite sedia maklum kite bersalinkan Muhammad Firhad Irsyad melalui pembedahan kecemasan , sebabnye jalan tak bukak-bukak hampir 10jam dalam bilik beranak , dan 24jam air ketuban sudah keluar . Cuma Muhammad Firhad Irsyad budak kuat , jantung die masih cantik dan die tak berak dalam perut Ummi . Tapi mase keluar tu biru jugak lah muka die ..

1. Kesakitan

-Czer ni senang cakap , senang dahulu sakit kemudian berbanding normal sakit dahulu senag kemudian . kenapa ? Sebabnya czer kite tak rasa sakit sebab dah di bius and perut di lapah selapah-lapahnye . Manakala lepas ubat bius tu hilang keesokkan harinya mase tu lahh ko rasa perut dengan kaki ko nak tercabut !! Melainkan normal sakit dahulu , sakit nak keluarkan kepala n bahu baby tapi lepas-lepas bersalin ko dah sihat walafiat . Paling-paling luka pon akan baik 2 minggu lepas tuh . Tapi czer selam-lamanye ko akan rasai kesakitan itu .

2. Selepas Bersalin

- kena tanpu @ pegang perut semasa berjalan , nanti akan rasa goyang-goyang kalau tak tanpu perut . Nak angkat badan dari baring pon azab . Rasa sangat-sangat perut tiada sokongan . Lagi-lagi nak angkat Baby . Huaaa .. 

3. Bengkung

- Tak boleh bengkung awal-awal sebab benang @ gam luka operation tu belum sembuh , kang terbukak maunye kena serah diri secara rela dan di jahit hidup-hidup kang .. Macam kite tak pakai langsung bengkung , Sebab tu perut boncet .

4. Menyusukan Anak

- Posisi menyusukan anak lepas di bedah yang paling selesa adelah mengirin . Tak sama macam ibu bersalin normal, nak letak anak dekat pangkuan tu terasa uiii perut di lapah itu .

5. Buang Air Besar

- Kalau ibu-ibu normal takut nak memerut sebab takut jahitan terbukak , kami ibu-ibu czer apetah lagi takut uiii nak memerutkan guna urat perut .. 

6. Buang Air Kecil

- Ibu Czer akan pakai beg tiup kencing selama seharian sebab kami tak akan rasa proses nak emmbuang air kecil , dan saluran air kencing kami tak aktif sangat . Bile nak kencing die akan kencing dengan sendiri tanpa sempat ke toilet . 

7. Luka Operation

- kalau ibu bersalin normal ada ubat kuning untuk sapu "bawah" , tapi ibu czer tak ada ubat , dan kami tak boleh letak ubat sebarangan . kalau boleh biar tempat luka tu kering sentiasa . Lepas mandi kena lap bersih-bersih dan kering-kering .

8. Pemakanan Semasa Pantang

- Kalau dulu-dulu orang tua-tua kata bagus jeli gamat dan pati ikan haruan . Tapi sekarang TIDAK !!! kena elakkan sebab khuatir organ lekat dan tumbuhnye keloid dekat bekas jahitan . Kalau makan jeli dan pati ni macam memaksa sel-sel kulit bercantum dengan cepat, sepatutnye biarlah semulajadi, doctor pon tak galakkan makan Pati Ikan Haruan dan Jeli Gamat .

9. Berpantang

- Ibu normal pantang 44 hari , pantang bersama 100 hari . Tapi ibu czer dua-dua pantang selama 100 hari . Memang "bawah" tak tercuit masa beranak tapi kena jaga bang kak uii , bahaya untuk ibu-ibu czer .

10. Sengkak & Urut

- Ibu normal keluar je hospital dah boleh cari tukang urut untuk urut badan . tapi ibu czer kena tunggu perut baik baru boleh urut . Masa Firhad kite start urut masa 2 minggu bersalin . Sengkak pulak ibu czer kena buat setahun lepas bersalin . Tapi kite sampai sekrang tak sengkak-sengkak .

11. Bentuk Bandan

- Ibu normal bolehcantikkan badan pakai bengkung kempiskan perut tapi kami kena tunggu berbulan-bulan . Ada bengkung moden tu pon ade yang tak boleh pakai sebab terasa sakit jugak .

12. Jaga Alat Sulit

- Ada yang sanggup nak czer sebab nak jaga "bawah" untuk laki , takut laki cari lain ???? Erkkk .... Jangan ingat mudah nak bersalin czer, kami ibu-ibu czer berharap bersalin normaltapi Allah tak izinkan ... 

Tapi ........... mana-mana kaedah bersalin normal atau operation masing-masing ada pendapat sendiri dan kesakitan tersendiri dan ganjaran pahala di mata Allah S.W.T tetap sama .... 


Salam Sayang,
02.June.2016 Khamis

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter