Wednesday, 17 August 2016

#Pantang : Pengalaman berpantang kali kedua

Assalamualaikum ...


Mehhh nak share cerita berpantang kite , kite pantang tak berapa ketat sangat . maklumlah dalam pantang pon ade masalah , masalah anak kuning and anak kene warded sebab jangkitan kuman dalam paru-paru kene jaga die mase dalam ward .

Ape-ape pon kite nak share yee 

PEMAKANAN

Kita pantang macam orang beranak normal , cuma tak selalu makan yang bakar-bakar , kite amek yang sup-sup aje . lagipon kite pantang time puasa so kita pon macam orang berpuasa tak makan sangat . kite banyakkan makan buah oren . Ikan haruan pon sekali tu je kite makan .Pati-pati lagilah kite tak sentuh sebab nak luka baik dengan semulajadi . kunyit , lada hitam segala mak nenek yang jenis panas-panas kite tak sentuh sebab anak masih kuning .

JAMU

Kite amek Jamu Jalinan Cinta dari Jamu Susuk Dara (JSD) tapi kita start makan masa lepas abes pantang sebabnya Farhaan kena kuning yang agak lama, okey lah kite makan ni .

BERURUT

Kite tak berurut . Sebab bidan tu kata badan kite tak bisa-bisa tak rasa sakit so takyah urut , tapi nanti lepas-lepas pantang datang berurut .

MANDIAN

Mandi pulak seminggu awal kite mandi dengan air suam untuk badan , rambut dengan air paip , lepas tu kite mandi dengan air paip biasa sebab kite tak selesa mandi air suam rasa rimas sangat-sangat . minggu awal tu mandian dengan herba cina , mandian hera tanamera & daun serai pandan ma kite buatkan . naseblah mandi dengan air paip tak bentan . hahaha . anak pertama je pantang betul-betul , yang kedua hareemmm ..

PENJAGAAN LUKA CZER

Ini je kite jaga betul-betul , lepas mandi kena lap betul-betul dekat tempat operate , cuma kali ni kite berani sikit so kite bersihkan sendiri , macam dulu mintak hasben bersihkan . Cuma masa Farhaan admited ward luka operation yang hujung sekali keluar nanah and luka kite rasa pedih-pedih sebab kite turun naik katil baby mungkin ... hari ke 44 benang dekat hujung tu reput sudah , dah la benang tu panjang naseb dah reput ..

BENGKUNG, PARAM & PILIS

Bengkung kite pakai lepas pantang .. Param kite tak pakai , pilis kite pakai 2 minggu awal berturut-turut .

TUNGKU

Kite tak bertungku pon . beli tapi tak pakai memang membazir sangat-sangat ..

STOKIN & SELIPAR

Stokin memang kite pakai , selipar pon pakai dalam rumah . kadang-kadang tak pakai stokin kite pakai selipar jek .

AKTIVITI MASA PANTANG


Uruskan kedua-dua anak .. awal-awal jek ma yang uruskan . lepas tu kite uruskan sendiri , mandikan kedua-dua anak . kadang-kadang ma and abah mandikan Abang Firhad tapi selalunye melalak lahh die sebab die nak ummi die mandikan .. macam biasa uruskan online bisness ...


Yang Ikhlas ,

Ummi anak dua

1 comment :

  1. Ok dah tu fifie :) at least bleh urus dua dua dah, tak bergantung dengan ibu. cam mek ni, awal2 mertua dh cakap nk bawak ank balik duk dengan dia bile bersalin ank no 2 :( mek tak stuju..

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter