Tuesday, 16 August 2016

#BabyFI: Detik Kelahiran ♡BabyFI2♡

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah kite dah selamat melahirkan pada Ramadhan ke 9 .. Tak sangka cepat dari tarikh doktor bagi , tapi sebenarnye kite memang nak pon bersalin cepat sebab dah tak larat sangat-sangat . Kite konon-konon nak tarikh cantik iaitu 16.June.2016 (16.06.16) , tapi baby nak keluar awal dari tarikh tu . Hihihi .. sebelum tu pon memang request baby tolonglahh keluar time ayah cuti .. ayah die cuti setiap hari Selasa .. so baby mendengar kata .

Mehh kite share pengalaman bersalin Baby Farhaan 'Irfaan yang sangat mudah ni .. 

13 June 2016 (Isnin)

Kite kerja macam biasa , sebab memang mohon cuti 20 June , yelahh 22 June tarikh doktor bagi kan , so aritu buat kerja dah start rasa sakit-sakit, tapi kite still puasa dan rasa macam boleh tahan lagi tapi kite bagitahu hasben dah sakit mengeras, hasben nak amek tapi kite kate boleh tahan lagi . Petang tu balik kerja abah kite amek , kite bulan puasa memang abah amek sebab hasben niaga bazar lagi satu kite tak geti bawak kete . Hahaa . Balik kerja tu abah tanya nak pergi bazar tak ? Kite kate nak and pergi bazar dekat Giant Extra (org JB tahu lah kan) bazar ni popular sikit sebab banyak makanan yang menarik . Kite beli roti john sebab aritu beli kene tipu , takde isi daging pon . Lepas tu balik buka puase macam biasa , still  sakit tapi boleh tahan lagi . Malam tu mengadu dengan Hasben , Hasben nak ajak pergi hospital tapi kite kate macam acah-acah jek ni , tapi kite check contraction dah regular 15minit . Malam tu tidur-tidur ayam Hasben plak tak tidur sebab jaga kite .

14 June 2016 (Selasa)

5.00 Pagi - - - > bangun nak sahur . Bagitahu ma yang dah sakit , ma pon kate pergilah hospital tapi kite kate belum tanda yang lain just contraction jek , and kite pon sambung tidur , and kite nak amek MC sebab dah sakit perut macam tu takleh nak pergi kerja ..

11.00 pagi - - - > Dah tak tertahan lagi so suruh hasben siap-siap , hasben pon pergi amek beg baby and ummi masuk dalam kereta (baru bawak masuk engko!) sebelum tu kite mandi dengan air suam , cuci rambut and bersihkan diri sikit sebab tak tahu macamana lagi samada bersalin hari tu atau balik . Hasben beriya kate balik ni tak bersalin lagi .. ceh !! hasben suruh buka pose , die suruh makan sikit tapi kite bagitahu hasben taknak lah buka sebab kalau operation die tak bagi makan and die tengok masa makan kite cukup tak 8jam .

12.00 Tengahari - - > Gerak ke hospital , sebelum tu pergi kedai aicond masukkan aircond dekat kereta , kereta pon dah problem .. Aishh !! Ermm dalam perjalanan ke hospital tetibe nak nangis sebab tak sempat cium Firhad Irsyad . Maklumlah pergi sorok-sorok taknak bagi die ikut sekali dah sedih ...

1.00 Petang - - - > Masuk bilik saringan , dah amek keterangan so tunggu nama panggil untuk cek ape yang patut , kene kaunseling sikit sebab Operation , die suruh try normal walaupon doctor kate operation , kite dah sakit sontraction die boleh keunseling plak so macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri .. And nama pon di panggil .. so kene lah baring atas katil cek CTG . maigodd dekat CTG dah 5 minit sekali contraction .. Doctor pon datang tengok record buku pink .. lepas tu die datang nak cek jantung baby . pehhh 2 orang nurse datang sebab tak jumpa jantung baby , siap tanya kite baby gerak tak , kite dah cuak kite kate gerak baby sebab die mengeras jugak ni .. Doktor tadi pon cek lagi dan lagi still tak jumpa ... Bila jumpa sekejap jek dapat dengar . and doktor tengok perut kite die kate lain macam jek , kite dah cuak okey !! doktor cek jalan and die terasa jari baby .. oh yaa sebelum tu kite dah bagitahu baby kite macam songsang tapi dorang tak caya . And doktor suruh nurse amek mesin scan , scan-scan baby songsang .. kannn ... Doktor tanya last makan bila ? pehh naseb tak buka so boleh teruskan operate, kite pon dah tak tahan sakit contraction . Doktor call bilik operation and bagitahu ade satu pesakit nak masuk operation untuk bersalin .. time tu jantung kite entah laaa ... kite nangis kejap sebab kite terpikir Abang Firhad , kite tak cium die tadi , kalau ape-ape jadi dengan kite macamana ,? Doktor panggil hasben kite bagitahu yang kite akan di operate dan bagitahu risiko-risiko yang akan kite hadapi, niatnye nak masuk wad dulu sebab operation full , sekali bilik operation call balik kate pukul 2.00petang boleh la operate . kite tengok jam aikk tak lama jek , hasben kite dah turun sebab daftarkan kite masuk wad , risau sangat takut tak dapat jumpa hasben sebelum operate ..  dan di situ jugak pakaian semua kena tukar , masuk drip , masuk tiub kencing . Allahhh mase masuk drip tu kite terkeluar air mata sebab sakit kena drip , masuk tiub tu merimaskan kite . sangat-sangat rimas , asyik la rase nak kencing tapi takleh sebab tiub tu menganggu .. kite call hasben sebab kite dah nak masuk bilik operate , Allah permudahkan urusan kite sebab hasben pon ontheway nak naik dah .. Allah rasa syukur sangat dapat jumpa die .. Doktor and nurse bagitahu hasben mungkin proses operate makan masa selama 3 atau 4 jam , dorang suruh hasben balik dulu , tapi kite taknak hasben balik ... tunggu lah kite sampai siap .. naseb hasben memahami isi hati isteri die die nak tunggu ...


mesin CTG dekat sebelah


selfie sat walaupon tengah menahan contraction .

2.00 petang - - - > perjalanan ke bilik operation , Ya Allah hati berdebar-debar , air mata tak putus-putus keluar , doa macam-macam , doa Nabi Yunus tak henti-henti . Hasben dah call ma & mak mertua mintak doakan di permudahkan , siap call atok and makcik die dekat Mekah mintak doakan isteri die . Hihihi .. perasaan masa ni takut sangat-sangat , kite belum bersedia , kite ingat minggu depan tapi awal pulak budak bertuah ni nak keluar .. hasben pujuk kite bagitahu jap lagi nak jumpa adik ... sebelum ke bilik selanjutnya nurse suruh hasben cium & salam kite . seriesly kite tak sempat nak mintak maaf , sebab tak ingat ape-ape time tu , otak kite tepu sangat masa tu .. dan berpisahlah kite dan hasben oleh pintu permisah itu ..


*pic hasben hantar dekat Family Group*
ayat die : " menanti dan terus menanti"

2.15 Petang  - - - > Menunggu bilik OT di bersihkan , dengar nurse-nurse bebual pasal menu berbuka petang nanti , macam-macam menu , teringat lah daku kejap lagi kena pantang dah , dah kempunan . ahhaha  ... Bilik di bersihkan maka kite masuk ke bilik 8 , sama blik dengan Firhad Irsyad dulu .. tak sampai beberpa minit Doktor pakar bedah datang terangkan kesan bius , kesan epidural kesan-kesan yang lain . okey sedih !!!! die bius separuh badan dan risiko nak muntah tu ade sebab die tekan-tekan perut kite akan menyebabkan kite nak muntah .. nurse bagi bantal suruh peluk dalam keadaan duduk , maka di biuslah belakang badan , tak sampai 5 minit kesan bius tu dah merebak ke bawah . kite cuak jugak buatnye doktor pakar bedah kite terasa pisau mati aku uii .. And tak lama tu Doktor pakar bedah sampai die cubit-cubit perut kite rasa tapi tak sakit , die suruh angkat kaki kite angkat tapi berat sangat-sangat . Nurse-nurse lain siapkan ape yang patut pasang macam-macam wayar dekat badan . halang kain depan kite and siapkan tempat baby . Lepas jek bius tu kesan rasa lega hilang sakit contraction , hilang rasa tak selesa dekat pundi kencing . hilang segalanya . tapi bile doktor pakar bedah tengok mesin jantung tu (tak tahu nama ape) jantung kite laju gile , die datang dekat tanya kite takut ke ? kite cakaap tak . pastuh die tenang kan kite suruh mengucap suruh selawat . sebab kalau jantung laju die tak leh nak proses operation . kite berdoa semoga dipermudahkan . mungkin kite takut saat-saat proses tu kite tak bernyawa lagi (MEREPEK SANGAT) alhamdulillah lepas tu jantung macam biasa dah .. Dah siap semua maka bermulalah sesi membelah perut nak keluarkan baby Farhaan Irfaan .

Kite tak nagantuk time ni , so kite tunggu dengan penuh sabar , rasa lama sangat proses nak keluarkan baby , tengah berangan tetibe doktor pakar tu bebual dengan kite sebab die kate luka dalam kite cantik kite makan ape masa bersalin sulung ? kite cakap la makan makanan biasa-biasa , pastuh die cakap ade amek pati tak ? kite cakap tak amek , die kate bagus sebab luka cantik , hemak masa bersalin dekat Firhad setiap hari duk makan oren sunkis tuh haa .. Lepas tu dengar lagi doktor tu kata "jangan pecahkan kantung die , biar die keluar dengan kantung" subhanaAllah anakku dalam kantung die lagi .. SubhanaAllah .. SubhanaAllah ... cuma tak dapat nak amek pic ni untuk buat kenangan ..


*sumber Google*

02.41 Petang - - - > Lahirlah permata hati yang kedua dengan selamat dan berjaya , dengar suara die yang kuat tu terus mengalir air mata ni .. Alhamdulillah ... sebelum proses keluar rasa sangat doktor tolak-tolak perut kite , di tekan-tekan and kite rasa nak muntah , cecepat bagitahu nurse kite nak muntah dorang sediakan plastik tapi tak muntah pon :P .. lepas keluar baby boy nurse bagi die dekat kite suruh tengok jantina dan cium , cium die kejap and nurse amek nak bersihkan lepas bersihkan die letak dekat kite sambil doktor jahit perut . Dalam proses nak cantumkan tu pon kite nak muntah balik , nurse suruh muntah je kat situ nanti dorang lap , tapi tak muntah jugak .. mungkin sebab doktor tekan-tekan perut tu yang rasa nak muntah .. lepas tu dorang hantar baby ke wad baby sebab mase mengandung kite ade kencing manis so dorang nak tengok gula dalam darah/badan baby okey tak .

03.00 Petang - - - > Di tolak keluar dari bilik operation , tunggu dekat ruangan menunggu sekejap sebelum masuk ke wad .. Sejuk tak hengat .. Dalam bilik operation pon sejuk teramat tapi nurse-nurse dah selimut kan kite tebal-tebal .. lepas tu dorang cek tekanan darah , jantung semua dorang suruh tidur sekejap sebelum naik wad tapi kite takleh tidur . perasaan mase ni bercampur , kite tak sabar nak jumpa hasben dah ni ... so masa ni kite terbaring jek cuma gerak-gerakan ibu jari kaki sebab nak pengaliran darah berjalan dengan lancar .

04.15 Petang - - - >  nurse datang suruh try angkat kaki , dah boleh angkat dah kaki kite cuma rasa sesemut gitu , and dah boleh naik wad . dorang tukarkan kite ke katil untuk tolak ke wad , dah settle dah sign borang semua kite di tolak keluar . sampai keluar kite nampak dah hasben tercinta setia menunggu depan pintu dewan bedah . senyum tengok die sambil tu keluar air mata sebab dah selamat semuanya .. 

04.30 Petang - - - > tukar katil wad pulak , dorang angkat beramai-ramai , nurse situ salinkan baju and pakaikan pad . lepas settle hasben datang cium dahi (moment paling indah) , tanya hasben dah jumpa anak ? dah azankan anak ? uri anak dah amek ? comel tak anak ? sebab kite nampak die putih melepak mata sepet . hasben kite tunjuk gambar , dah azankan dah and dah amek pon uri anak . Lepastuh hasben kite nak pergi amek barang-barang kite , lepas amek tu die kate nak balik kejap sebab nak bersihkan diri maklumlah tunggu lama berpeluh-peluh tunggu bini dalam dewan bedah . Lepas die balik nurse datang tanya kite ade minum @ makan tak ? kite cakap minum air masak je hasben dah suapkan . lepas tu die kate jap lagi die datang balik buatkan air milo . Ya Allah baiknye die . tapi lupe dah nama die sebabnya dah 2 bulan benda tni berlalu . hahaha .. kite berehat sekejap sambil update dekat kawan-kawan bahawasanya dah selamat bersalin . ramai terkejut . hihihi . tak yah nak terkejut sangat lah !!!

05.30 Petang - - - > Kedua-dua belah family datang melawat . kekonon nak tengok baby tapi baby tak ade . baby kat wad baby .. tapi kite tak dapat jumpa Firhad , Hospital Aminah tak boleh bawak budak masuk . Tak sangka Firhad dah naik pangkat jadi Abang . Dah siap cerita bagai , pukul 06.45 petang masing-masing nak balik yelaah nak buka pose kan . hasben kite pon nak datang lepas berbuka . Tinggalah daku keseorangan .. tengok kiri kanan ade baby .. huaaa :(


Sekian cerita beranak dari kite


*Hari ke 20*

Muhammad Farhaan 'Irfaan Bin Muhammad Hammiruul
14 June 2016 (Selasa)
14.41 PM

1 comment :

  1. alhamdulillahhh semuanya selamat :) ade jaundice tak ?

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter