Friday, 7 November 2014

#BabyFI : Admited Wad

Assalamualaikum kawan-kawan ...


02.09.2014
Firhad Irsyad di masukkan wad atas sebab Demam , seleseme dan batuk .. Mule-mule tu die batuk , so kite biarkan jek tak bawak pergi klinik kite cuma buat Bawang Putih Bakar dengan minyak tuh .. apeke ntah namenye . lepastuh petang tu lepas laki kite balik kite perasan yang badan Firhad macam dah dedor , tapi biarkan dulu memandangkan laki kite baru balik keje and penat sangat kan ... Firhad plak mase ni just merengek-rengek jek .

Malam tu kite masuk bilik nak tidur la konon-kononnye , laki kite balik keje mandi and dah selamat ke London dah , entah macammane laki kite tersadar lepastuh die pon cium la anak die and die terase bahang anak die cecepat die ajak kite pergi Hospital , kite terus lah siap-siap . and bagitahu mama n abah nak bawak pergi Hospital .Time ni dah kol 11 malam . Dalam kerete memang kene marah la kan sebab biarkan anak demam .

Terus ke wad kecemasan , mase nak daftar tu die cek suhu Firhad Irsyad , 38.2 suhu die time tuh . Lepas tu tunngu lah no panggil . Ramai orang kot . Semua ingin kite yang sakit sebab dengan pakai kain batik berstokin lepastuh jalan terbongkok-bongkok . maklumlah czer kan kekdang datang sakit die tu hanya Allah jek yang tahu ... 

Bile no dah panggil kad Bilik 6 cek suhu cek kaki die cek segala mek nenek , kene tunggu pulak no kat Bilik 5 , lepastuh no dah panggil die suruh lap badan anak and doctor tu interview kite . tanye kat rumah sape sakit . Anak ade terdedah dengan orang luar ke ape ke lah kan soklan-soklannye .. And kene X-tray Firhad , laki kite lap badan anak kite kene interview , lepas tuh die kate Firhad kene tahan sebab baby dalam hari suhu dah cecah 38.2 tu kuat sangat . Lepas pergi X-tray tuh di dapati ade jangkitan kuman dekat paru-paru die .. Ya Allah memang kene tahan lah jawabnye ... Laki kite dah gelisah dah ..

So Ayahnye kenelah daftar . Kite susukan anak sambil tengok nurse-nurse pelatih siapkan rekod Firhad Irsyad . Bile dah settle tu dorang panggil kiteorang untuk masukkan Firhad ke wad . Firhad di masukkan nursery sebab umur die masih dalam hari . kat nursery kite kene interview lagi dengan doc pakar bayi . kite ingat nak admited sekali tapi alasan dorang katil penuh . masalahnye kite tengok ade due katil jek orang guna , memang kite nangis kaw-kaw time tu .. tak penah lagi berjauhan dengan anak . ni first time . puas laki kite pujuk kite tapi kite tak dapat nak kawal ... 1 jek kite pikir , kalau Firhad nangis nanti sape nak pujuk die , kalau die nangis nanti sape nak bagi susu , laki kite kate nurse ade , kite tengok sekeliling baby-baby nangis dorang buat tatahu jek . Huaaaa .... sape yang penah alami jek akan tahu bertape peritnye berjauhan dengan anak ... kol 4 pagi baru settle semue , memang sepanjang jalan kite nangis jek ...  balik rumah amek baju die pakai tadi cium-cium amek bantal peluk die kite peluk , tilam die kite peluk , sampai laki kite marah takut nanti meroyan asyil nangis jek ..akhirnye kite tertidur , tersentak kejap sebab rase ade orang cium dahi . and tengok laki kite pon macam lap air mate . mungkin die pon nangis jugak .

Pagi kol 7 pagi laki kite siap-siap nak hantar susu untuk Firhad Irsyad and pempes die . kite tak ikut sebab laki kite suruh rehat dulu , baru jek balik tadi . Balik-balik jek kite tanye keadaan Firhad ,so laki kite tunjuk gambar ni ...


03.09.2014
Ape lagi perasaan seorang ibu yang melahirkan die tengok die kene cucuk macamni sekali .. Ya Allah luluh hati ni , macam nak amek die nak bawak lari dari penyeksaan yang die tanggung tu .. memang laju air mate kite mengalir ... Hanya Allah jek tahu sakitnye hati melihat anak kene macam ni .. terus ajak laki kite pergi hospital . tapi laki kite suruh pergi tengahari sikit sebab die nak rehat kejap and kite pon perlukan rehat .

tengahari tu kite pergi tengok die . Tadi pagi laki kite tkate macam cucuk belah kanan . ni tengok takde jarum ingat dah buang rupenye dekat kaki pulak . Ya Allah mennagis lagi tengok anak macam ni , tapi wayar dekat hidung tu dah di cabut . Alhamdulillah . Firhad paling lame pon kene tahan dalam 7 hari . Mak ai ... nak masukkan antibiotik untuk die .

Hari ke 2 di hospital ettap tak de perubahan . batuk makin teruk , demam dah kebah .


Masih cuba tersenyum untuk Ummi and Ayah .
 Masih mampu memberi kebahagiaan untuk Ummi .
. Ummi berdoa Adik cepat-cepat sihat 
, Balik ke rumah and main macam biase .

04.09.2014
hari ke 3 , masih lagi seperti biase . amek darah , cucuk sane cucuk sini . jarum dah bersepah-sepah dekat tangan dan kaki . rase macam nak bawak anak lari dari hospital , tapi pikir untuk kebaikan anak tak pelah ... ku gagahi jugak hati dan mate ni .

05.09.2014
Hari ke 4 , kene asingkan dengan baby-baby yang lain sebab takut jangkit batuk die . batuk tetap same . tetap tak ade perubahan . kene amek kahak hari isnin . Ya Allah di uji dengan dugaan yang maha dasyat . Hanya allah yang tahu . tapi biar dugaan ni kite simpan dalam memori .. supaya ia mematangkan kite suatu hari nanti .. buat suami bertabahlah kamu .. mungkin ini lah dugaan dalam pantang orang kate . kite pantang pon dah x macam orang pantang .

malaikat kecil .. dia masih tersenyum .
 hadiah buat Ummi dan Ayah

06.09.2014
Ummi berdoa agar penderitaan adik berakhir . Ummi tak sangup tengok tangan kanan kiri kaki kiri kanan kene cucuk .. Ummi tak sangup sayang ,.. sampai anak ummi dah tak de suare . takde selere minum susu ... cepat sembuh sayang Ummi and Ayah ....

07.09.2014
Doctor kate .. kalu malam ni batuk Firhad Irsyad dah berkurangan esok boleh balik ... hurayyy .. Ummi mintak Tokma and TokBah doakan .. dorang mesti rindukan adik , hari-hari mintak Ummi watsapkan gambar adik . ummi pon dah tak sangup tengok adik kene cucuk lagi . tenguk adik meraung sakit . tapi tak meraung sangat sebab suare adik dah tak de . 

adik behave time ni , sebab die paham ummi kate tolong behave kalu tak adik kene cucuk lagi .. ni jarum yang last okey ... so die pon tidur dari petang ke malam .. pukul 8 malam ummi balik dan tak putus-putus doa supaye esok doctor tak jadi amek kahak adik ... esok adik boleh balik !!!

08.09.2014
Penantian satu penyeksaan !!!! macamane kite tak sabar nak tengok baby Firhad mase dalam kandungan macam tu lah tak sabar nak bawak die balik !!! tunggu hospital call tak call-call pon . last-last pegi hospital . ontheway tu dapat panggilan hospital yang Firhad Irsyad boleh keluar pukul 2 ptg nanti . so kite and laki kite ape lagi suke la ... cecepat pecut rumah mama amek baju-baju Firhad Irsyad sebab nak bermalam rumah mil kite pulak ... Alhamdulillah ...... pasal kuman tu ... ummmm sampai sekarang tak tahu kman ape !!! marah ?? Opcoz sebab amek darah anak kite tapi tak tahu hasilnye macamne ,,,, sampai cakap dengan laki kite macam menyesal pulak bawak gi Hospital , laki kite pon cakap bende yang same . sampai sane terus pulun-pulun cium Firhad walaupon masyam 6hari tak mandi !!!

XOXO,
Pipie Azaty

1 comment :

  1. Memahami perasaan anak masuk hospital. Huuu..

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter