Thursday, 6 November 2014

#BabyFI: Pengalaman Anak Dalam Hari

Assalamualaikum semue ... 

Alhamdulillah ... masih lagi bernafas di bumi Allah , masih lagi sihat Alhamdulillah ... kite nak share pengalaman jage anak dalam hari . Alhamdulillah die tak banyak ragam , die seorang anak yang sangat baik Alhamdulillah .. ade yamg kate , dalam hari baik kau tunggu lah besar nanti confirm meragam dan susah nak jaga . Lantak lah ape nak di kate , bahagian masing-masing pandai-pandailah kite jage anak sendiri .

Mase Firhad Irsyad keluar je dari perut die dah di hantar ke nursery , sebab nak cek takut ade jangkitan kuman dalam badan die di sebabkan kes kite pecah air ketuban dulu .. so malam pertama bergekar Ummi kite tak dapat merasai . Keesokannye plak , bangun pagi tengok orang lain bestnye pangku anak bagi anak tek memasing , so jeles ! and tak lame lepas tuh Firhad Irsyad pon dapat keluar dari nursery . Bermulalah kite sebagai seorang Ummi . Kite czer so kene tahan dalam 2 hari untuk ape kite tak tahu mungkin procedure die memang macam gitu kot . malam yang pertame tu emmang payah sikit , sebab kite operate , anak duduk dalam kotak baby tu kite nak angkut , nak letak memang payah sampai kite nak nangis rasenye . Tapi Firhad Irsyad sangat behave . Die tak meraung macam baby-baby yang lain yang nangis . Bile nampak c kecik ni jilat-jilat bibir atau main-main lidah cepat-cepat kite angkat sebab tak nak die nangis . tapi memang jarang nangis sampai kite yang risau . Esoknye nurse datang cek kite and cek luke kite lepastuh bagi ubat n enjet kite macam biase and then die kate kite boleh balik hari tu .. Wahh happy ... tak sabar nak bawak baby balik rumah . 


12.08.2014 Tengah siap-siap nak bawak Firhad Irsyad balik ke rumah , Dah wangi-wangi dah sebab tak sabar nak balik rumah Tok Ma , nak bagi Ummi kite rehat . Hihihi . Firhad Irsyad ni siap kene puji dengan nurse sebeb sangat behave tak melalak , tak meragam . duduk atas katil pun tengok kiri kanan senyap jek . Pukul 5.00petang kite dah boleh keluar hospital . Kite balik rumah Mama kite , mama jage kite dalam pantang .

Hari ke tiga Firhad Irsyad kene pergi klinik untuk daftar klinik tumpang dan nak cek kuning die sebab nurse hospital kate macam ade kuning dekat bahagian muke die . lepas pergi klinik permas daftar n cek , memang ade kuning so kene pergi plak klinik Masai untuk amek darah . lepas tuh mulelah hari-hari yang di lalui dengan cucuk tapak kaki amek darah . 5 hari jek kite kene ulang alik ke klinik . tak sangup tengok anak kene cucuk , belum die melalak , mak die dah melalak dulu .. Hahaha .

Bile kuning anak dah baik . Firhad Irsyad di jangkiti sakit mate pulak . alahai kesian dekat anak ., kat rumah adik kite kene pastuh jangkit gan kite n jangkit pulak dengn anak . so kite memang tak bawak pergi klinik , kite cuma letak susu badan kite jek ... Alhamdulillah tak lame lepas tu die sembuh .. dan selang beberape minggu die di masukkan hospital pulak ... nanti kite cerite kenape die masuk hospital ye ..

Firhad Irsyad siang malam memang tidur je memanjang , malam-malam tak bagun main , die juz merengek-rengek manja lepas tuh bagi tek n die pon tidur . Alhamdulillah memang senang jage die dalam hari . die tak banyak susahkan Ummi Ayah Tok Ma n Tok Bah die . Alhamdulillah jugak mase lahirkan die memang susu dah ade banyak , so tak yah urut memang keluar susu . Cuma baby belum pandai hisap lagi so macam melecet sikit lah , agak gelojoh sikit minum susu , mandi pulak memang suke sangat-sangat mandi .. pantang kene air kekadang sampai die tidur bile orang mandikan die ...

okey , nah belanja gambar baby mase die dalam hari sebelum menjangkau umur sebulan ^_^ . Ini budak suke tidur dalam gelap , kalau bukak lampu bukan main berkerut-kerut kening dahi die tuh taw !! Awal-awal jek kite tidur lampu cerah sebab die ade kuning so Doc tak bagi tidur dalam keadaan gelap .













No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter