Tuesday, 4 November 2014

#Pantang : pengalaman berpantang

Assalamualaikum .... 


Alhamdulillah selamat menjalani tempoh berpantang yang sangat super duper best !!!! jangan cakap lah dari segi makan minum dan lain-lain . memang tip top okey ...

okey kite mulekan bercerite ye kawan-kawan . memandangkan kite bersalin secare czer so kite kene lah pantang betul-betul , kite keluar hospital hari ke dua . so bermulelah hari-hari yang dilalui dengan berpantang . oh ya , kite berpantang di rumah mak sendiri ,. sebelum deliver lagi memang dah menetap di rumah my mom sebab rase senang ade yang jaga .

PERMAKANAN
makanan time pantang ni kene lah jaga betul-betul , badan nak pakai lama bukan setahun dua kan . so ape salahnye berkorban sekejap . menu pertama pantang yang masih kite ingat adelah ikan kembung bakar + sup lada hitam dan nasi putih sesenduk sahaja . dekat hospital kite dah di bagi makan ayam masak kari . macam tak ada effect ape-ape pon makan ayam tak gatal-gatal pulak . 

Keesokkan tu mama try la masak sup ayam lada hitam + nasi putih and air suam . susah jugak cari ikan haruan , mule-mule rase bersyukur sangat sebab susah dapat stok ikan haruan kan . tapi macam makin tak makan ikan haruan tu macam sakit jek tempat operate tuh . so kite pon pakse hasben cari ikan haruan , kite tak amek jelly gamat ataupon pati ikan haruan sebab amase nak keluar hospital doctor pesan jangan makan pati ikan haruan sebab die cepatkan luke awak dengan awal bukan semulajadi . so kite dengan takutnye tak lah makan pati haruan .

Seminggu selepas tu baru lah dapat ikan haruan , so my mom masak singgang ikan haruan , memang sedap nak tambah tak boleh sebab mama kate orang dalam pantang tak di benarkan tambah . Alhamdulillah selame dalam pantang kite tak kene sembelit . hihi . owhh , uah-buahan plak kite amek oren dengan apple (hijau@merah) buah oren kaya dengan vitamin c so bagus untuk luka bersalin. Air pulak selalunye air suam sirap suam , milo suam dan horlick suam . Dua minggu nak habis pantang baru lah my mom bagi ikan goreng dengan kuantiti minyak yang sedikit.

JAMU

MIL kite ade belikan set bersalin yang ni , tapi kite tak boleh makan sebab hari ketige anak kene kuning so tak leh nak makan jamu , kunyit bagai tuh . so bile anak dah baik dari pnyakit kuning po kite tak makan jugak sebab kite nak tunggu perut oeky sebab takut plak makan jamu bile operate . LOL .kahkahkah . lepas hari baru makan tapi sayang anak pulak cirit birit . so sekarang kite still tak makan jamu lagi .

BERURUT 
Memandangkan kite bersalin czer kite awal-awal tak boleh berurut so kene tunggu dalam 2 minggu lepas tu baru lah kite berurut . kite urut dengan makcik hasben kite die memang tukang urut orang bersalin dan urut orang-orang yang memerlukan die urut . hihihi . kite urut dua kali jek , perghh mase tu rase lege sangat dapat urut , maklumlah bile bersalin kite banyak guna tenaga yang memenatkan badan kite kan , so bile lambat urut kite kenelah demam urat . memang payah mase kene demam urat tu .. nak menangis rase taw .

makcik hasben tak amek mahal , mungkin sebab kite urut satu hari jek dua kali dan kite anak buah die so die amek la murah-murah . tapiii yang bayar MIL kite yang bayar . thanks mak !! bukan dekat kawasan rumah mama kite tak ade tukang urut tapi kite suke makcik hasben urut sebab memang okey sangat dengan badan kite ..

MANDIAN


Mandi plak mase pantang Alhamdulillah boleh berdikari sendiri , mandi dengan air suam . selame 44 hari kite mandi air suam memang mak kite tak bagi mandi air sejuk takut bentan . kite mandi dengan daun-daun pandang mak kite yang uruskan . lepastu MIL ade belikan set pantang D'Herbs dalam tu ade mandian herba , so letak jek dalam air suam dan mandi . Ya Allah memang lege sangat-sangat mandi air suam dengan herba-herba berserta daun-daun wangi .

PENJAGAAN LUKA


 Inilah perkara yang wajib di jaga , tak kisahlah normal ke , operate ke , kena jaga betul-betul kalau nak cun  depan suami . Kalau operate ni lain sikit la dengan normal , lepas mandi kene lap kering-kering kat tempat operate tuh supaya die tak basah . kalau basah and lembap nanti boleh jadi nanah di kawasan itu . memang lame la duduk depan kipas nak bagi kering betul-betul . Alhamdulillah kesan czer kite cantik jek , and tak ade terbukak . mase hari ke 27 je ade keluar macam air sikit kat hujung czer tu . Dan benang hujung die tertanggal pade hari ke 40 hari . Jage lah luke baik-baik ye , jangan ambil endah tak endah plak . setakat ni boleh share luke czer , luke normal belum ade pengalaman lagi .

BENGKUNG , PILIS DAN PARAM
Oleh kerana kite czer (again menyebut) kite tak pakai bengkung , ramai kate dan suruh beli bengkung khas orang operate tapi kite tak beli sebab kite rase nanti tak pakai jugak . kite ade yang biase punye untuk bersalin normal , mungkin bengkung kite pakai bile luke dah baik kite pakai . 

Pilis dan param pulak kite start pakai mase 2minggu lepas bersalin , tak lame kite pakai sebab kite tak biase , lagi satu mak kite pon macam tak amalkan sangat pakai pilis dan param , tapi kalau pakai macam seronok and rase nyaman sangat . Stokin plak selalu pakai tak pernah bukak melainkan nak ke toilet . kalau nak memerut pon kene pakai selipar dalam toilet sebab takut kaki sejuk nanti bentan .

TUNGKU
Haaa ni lagi satu yang kite tak buat , kite tak bertungku pon ... pehh memang lemau badan ni okey . so kawan-kawn tolong lah jage mase berpantang ye . badan nak pakai lame . badan kite ni dah macam ape sakit-sakit . tunggu mase hasben ajak g spa jek ni . Tungku ade dekat rumah tapi tak penah try nak bertungku , SIL siap bagi lagi batu ungai untuk tungku badan . huhuuhh ,, jangan ikut macan kite ye kawan-kawan ...

AKTIVITI SEMASE PANTANG
aktiviti mase pantang ku banyak habis dengan online sampai nik rabun wehh mate kite ni ... kan dah menyesal mate rabun . dan aktiviti lain adelah membelek anak . selame baby dalam hari mama yang mandikan . kite kalau mandikan pon mesti lap-lap jek sebab kite tak boleh nak angkat-angkat selalu . Seronok sangat ade anak . kekadang macam tak caye dah ade anak . hihiihi , itu lah pengalaman kite semase dalam pantang .

XOXO,
Pipie Azaty

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter