Wednesday, 15 October 2014

#Detik bersalin BabyFI♡part 1

Assalamualaikum ....


Alhamdulillah atas kurniaan Allah dapat merase nikmat mengandung , nikmat sakit bersalin , nikmat bersalin , nikmat menjadi ibu , nikmat menyusukan anak . Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah ... Ketika usie kandungan mencecah 36weeks macam2 perasaan ade , takut excited n macam2 lah .. semua bercampur baur , sejak 36w mule lah kene BH @ false alarm .. Maaf ye entry ini agak panjang , kalau rase muak tak payah baca ok . Hihihi . Kite selamat melahirkan seorang mujahid pada usia kandungan 39w5d .

09.08.2014 (Sabtu)
Entah kenape kite tetibe teringin sangat2 nak makan meggi kari , tapi disebabkan malas kite tak buat , tapi hati terdetik kate conform esok tak sempat aku makan , so pergilah masak meggi . And then, nak plak makan bege tepi jalan siap update status kat FB , cecepat msg hasben kate tetingin nak makan still jugak dalam hati kate "mcm x sempat jek aku nak makan ni" ..

N malam tu my BFF nak datang raye sambil2 tunggu dorang datang tengok la TV . Tengah syok2 nak tengok Cerekarama dengan family , tetibe ade air mengalir terus cakap dengan ma "ma air ape ni suam2 mengalir" ma pon terus cakap air ketuban , so nak pastikan masuk bilik air , and kite cek la bau n warne . Tengok jernih n air tu tak de bau pon . Pastuh cakap dengan ma kompom air ketuban . Ma pon relax n cool so kite pon cool n relax . Tengah nak bagitahu hasben tetibe hasben msg cakap mungkin balik lambat sebab nak lepak jap , kite pon bagitahu yang air ketuban dah pecah , cecepat die call cakap die balik sekarang jugak , patutnye die balik kol 11mlm . N kite pon bagitahu BFF kite yang kite nak ke hospital sebab air ketuban dah pecah so dorang x sempat datang raye rumah kite .

Kol 10.30malam hasben kite pon sampai rumah , pick up kite kat depan rumah sebab kite dah siap2 . Barang2 baby n barang2 kite memang dah prepare dalam kete , amek kunci kete n pergilah dekat tempat jual bege , hasben oder dulu sebelum amek kite tadi .. Dalam perjalanan kite makan bege , aishh terase nikmat oii , tak sakit lagi tapi air ketuban tak berhenti2 keluar ..

Sampai Hospital kol 11.15malam , terus jalan ke Dewan Bersalin . Hasben banyak kali tanye sakit tak ? Kite cakap tak , cuma air mengalir banyak tak selesa sikit . And kite nampak hasben plak jalan terkangkang dah kenape . Kite cakap dgn die knp jalan terkangkang ? Die kate die lak yang nebes . Hahaha . Okey memang lawak ..

Sampai2 jek macam biase la cek CTG n VE .. tengah cek CTG boleh plak mesin tu rosak , aduhai macam nak baling jek mesin tu , kite ni dah penat nak tunggu lelame . Pastuh kene buat balik , pastuh cek VE baru 2CM n die amek sample air ketuban .. So di sebabkan air ketuban dah pecah kenalah admited .. hasben g daftar masuk wad .. and kol 12.30malam gitu kite pon masuk la wad , bermulalah malam tidur sorang2 ..

10.08.2014 (Ahad)
Kol 3pagi kite bangun sebab nak tukar pad , banyak sangat air mengalir so kite pon tukar pad n tukar kain . Ni dah masuk pad ke 5 kite tukar . Pastuh gosok2 perut cakap FI jap lagi kite jumpe ye ... kejap lagi FI dapat tengok dunia Allah . Sambil2 tu kite bukak surah2 sebab tak boleh tidur , bukan sebab sakit tapi sebab excited nak jumpe anak sendiri . Entah macamane boleh plak terlelap .

Kol 6.30pagi bagun , tukar pad lagi .. lepas tu mule la doctor datang cek2 perut , tanye macam2 . Dah start sakit sikit2 , tapi mampu bertahan lagi .. kol 7 pagi die suruh masuk bilik untuk cek VE . Cek2 baru 3CM . Alahaii lambatnye . Ingatkan dah 5CM ke . Huhu .. and then kite pon g la mandi n siap2kan diri . Sebab tak selese kain asyik basah .. tu pon dalam kite pkai kain batik baru kain hospital .. kihkihkih .. kol 8pagi bekpes sampai , mee tiaw setoit , dengan air nes o . Kite minum sikit n mkan sikit je , kite mkn roti pastuh msg hasben suruh belikan air coklet duch lady feveret kite .. hasben hantar air jap , pastuh kene turun die tak leh temankan kite sebab kite 3rd class .. kebetulan doc tengah cek kite , so kite kene panggil untuk VE lagi sekali takut2 jalan da banyak bukak . Yang nak VE lak doc india lelaki , kite request doc perempuan , and die pon panggil la doc perempuan . Cek2 dah 5CM , so kene hantar ke LR .. kite die x bagi jalan dah , die suruh naik kerusi roda die tu . Sebelum ke LR ke katil kite untuk amek barang2 baby n barang2 penting . Kite amek handset n msg hasben suruh die g LR .

Dalam kol 11 pagi baru masuk LR sebab nak enjet kat tangan lah masukan tu lah ini lah . Mase die tolak g LR kite nampak hasben tengah tggu tapi die x perasan kite depan die . Sabar je la ... tak lame pas tu die pon panggil hasben masuk . Alhamdulillah baru 5CM pon hasben da boleh temankan .. start sakit 10minit sekali .. tangan hasben di gengam erat .. bile datang sakit hanye Allah dan orang2 orang yang dah penah bersalin je tahu macamana rasa sakit tu .

Dalam hati ni dah kate petang ni jumpe "adik" (babyFI) , dalam banyak2 hari kite lalui , hari kejadian ni lah hari yang paling panjang dalam hidup terase lame sangat2 . Pastuh mak mertue suruh hasben turun die hantarkan bekal , kite tak nak bagi sebab dah start sakit teramat sangat . Tapi die pon serbe salah sini bini bawah mak die turun kejap n g sembahyang zohor sekali . Kite tak habis2 bukak surah maryam n yassin . Bile datang sakit kite bace doa Nabi Yunus berselang2 dengan zikir .

Datanglah seorang wanita yang dah berumur sikit , kenalkan diri die Bidan untuk sambut baby . Dalam sakit2 dengar die bagi nasihat Alhamdulillah terase macam ma yg datang bg kekuatan .. sambil die usap2 kite sambil die bg nasihat . Hasben sentiase di sisi , siap kate kalau sakit sangat syg gigit je tangan B . Haha . Tak sampai hati nak gigit die , memang sakit tapi tak tergigit pon die . Pukul 3ptg Doc masuk nak seluk lagi . Still 5CM .

Hasben mintak izin untuk sembahyang Asar , kite macam tak nak lepaskan sebab kite terpikir "kalau kite mati die tak de sebelah kite macamana?" Tapi kite bagi die pergi sebab nak tunaikan tanggungjawab kepada Allah . Bile sakit time die tak de kite tak tahu nak pegang ape , pegang besi katil jek la .. tak lame lepas tu die datang balik . Macam2 ayat keluar kat mulut ni , mintak maaf la mintak halalkan semue lah ... macam2 lah kite merapu merepek .

Pukul 7malam , doc seluk lagi , still 5CM . Ya Allah lambatnye bukaan jalan ni ... air ketuban jangan cakap lah . Terkencing2 taw tahan sakit . Opss lupe nak cakap , kite ade enjet epidural sebab contraction kite da kuat tapi jalan x bukak . Die kate dapat kurangkan sikit , bukan kurangkan langsung , tapi bagi kite macam xde yang kurang pon . Same jek sakitnye , dah kate sakit bersalin memang sakit .

And nurse masuk jap cek CTG , die kate kalau tak tahan sangat sedut la gas tu , ape lagi terus sambar sebab memang sakit . Bile sedut hilang sikit bukan hilang langsung k . Contraction dah 2 minit sekali . terase sangat macam nak berak , teran-teran , nurse marah sebab teran tapi jalan bawah 5CM , nanti effect kepale baby . Ya Allah hanye Allah je tahu , hasben siap offerkan lagi gigit je tangan ke jari die , memang x sampai hati nak gigit . haha . 

Pukul 8.30Malam , memang dah mamai abes sebab kesan GAS yang melampau .. mase tu x dapat tangkap ape kate-kate doktor  dekat hasben , berserah diri pada takdir , andai saat tu Allah tarik nyawa kite . siap pesan hasben jage baby baik-baik kalau kite x de . huahuahua DRAMA sungguh !!! 

Keputusan Doktor muktamad ! hasben tunduk dan menanggis , kite plak yang kene pujuk hasben mase tu , sebab kite dah tak tertanggung sakit , andai kate jalan dah bukak abes pon kite x dapat nak teran , tenaga kite memang dah zero ! kite suruh hasben banyak-banyakkan doa buat kite andai itu pilihan doktor . doktor lagi memahami ..


Bersambung ............... Part 2

2 comments :

  1. part yg husband PP nanges tu mmg sedih.. mcm husband sy, siyes nmpk dia menangis ms kite tgh sakit² tu.. dlm ego lelaki, sbnrnya hati diorg lembut kan.. cpt², nk bc part lain lak

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum pp, takleh lupa pengalaman kat LR. cepat2 update next part ye. hehehe kejap ye baby FI dah besar kan ~~~

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter