Tuesday, 15 November 2016

#BabyFI : Firhad Irsyad 2 Tahun 3 Bulan

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah syukur pada Allah dapat membesarkan Permata Hati pengarang jantung yang sorang ni . Alhamdulillah Allah izinkan kite menjadi seorang Ummi kepada Dua (setakat ini) orang anak-anak syurga ..

Firhad Irsyad dah makin besar , makin bijak makin bertambah-tambah akal fikiran die , perasaan ingin tahu die makin mendalam . makin membuak-buak kalau soalan yang die bagi kite tak bagi jawapan , Ya Allah rasa macam cepatnya awak membesar sayang ... sejak ade adik makin nampak matang die , ni mesti ikut ayah muka matang habis .


2 Tahun 10 Hari

Dekat rumah tu kalau die tak ade , mesti sunyi sangat-sangat , sampaikan TokMa , TokBah , Acik & Ceksu die akan Call kite suruh balik cepat sebab tak sabar nak tengok keletahan die .

Alhamdulillah walaupon awak ade penyakit semput (baka ayah) tapi awak sihat sempurna . sekarang ni memang tak geti duduk diam , suka berlari , suka melmpat-lompat & paling suka adelah menyanyi .. kemana pergi mesti nak nyanyi . lagu peberet Aiman Tino tu haa Ku Rela Di Benci , ingat die tak hafal , die hafal okeh .

Still macam kecik-kecik jugak takut dengan orang tak kenal , dan tak mudah rapat dengan orang , susah nak tengok die bergaul dengan orang yang die tak kenal dalam tempoh singkat . sangat susah ! nak suruh die rapat dengan family hasben pon payah .


First Neb , masa ni umur die 1 Tahun 9 Bulan ,
baru dapat tahu die ade semput.
(02052016)


Die tak mesra alam , sangat sombong . Hahaha . pembawakkan ummi die masa mengandungkan dulu , memang tak suka dengan orang , tak suka suasana ramai orang & cepat menyampah dengan orang , maka anak pon terikut . kahkahkah . amek kau !!! Die ni kalau sedara mara ramai berkumpul die akan berkepit je dengan kite @ ayah die .kalau die & sepupu-sepupu (belah hasben @ kite) die akan join bergurau dan berkawan . tapi kalau ramai sangat-sangat NO ! die diam je sebelah kite main dengan adik die . Dan sifat abang die , die akan protect adik die , sayang sangat dekat adik , tak bagi sesiapa amek adik die , sebab bagi die adik die la kawan die dunia akhirat 😜 .


Neb kali ke-3
Batuk Berkahak
(02072016)

Suka ajuk orang , sekaang pandai ikut kite melatah , kalau barang jatuh mesti die akan kate "mak kau terbang" . lucu dengar .. anak ohh anak .. die fasih bercakap sejak umur die setahun lebih . tak silap setahun 6 bulan die dah fasih , sekarang lagi lahhh .. fening hemak nak melayan . kekadang ade jugak keluar bahasa alien die kalau die nak cakap cepat .


Demam & Batuk
Neb kali ke-4
(31102016)

Sekarang tak macam die kecik-kecik dulu suka bergambar , sekarang die takmo dah amek gambar , tapi kalau kite amek gambar adik die cepat pulak die nak bergambar . Nampak la die sangat matang , cakap memang tak pelat , sebab kite tak ajar , kalau die pelat pon kite akan betulkan . cuma die ade pelat dengan "S" sikit ... die ni sekarang suka tanya Ayah & Ummi kalau die tak nampak batang hidung kiteorang . Anak ayah , manja sangat dengan ayah die . bagi die ayah laa yang dengar kate die ape die nak , dengan ummi kalau ummi kate NO , so NO la jawapan die , and die akan mintak tolong dengan ayah leee ...


2 Tahun 3 Bulan

kalau nak tidur malam die akan salam semua dalam rumah kecuali ummi & ayah , lepas tu die akan cakap amat alam , lebiuuu , nite , and tidurrr ^_^


manja ayah , tapi nak tidur cari ummi :)

besar dengan sihat ye sayang , ummi ayah & adik sayang awak dunia akhirat . terima kasih sebab jadi anak ummi & suka buat ummi tersenyum . lebiuuu ... 

Ummi Anak Dua ,

1 comment :

Winnie The Pooh Glitter