Sunday, 20 March 2016

#PregySecond: Second Trimester

Assalamualaikum ... 


Alhamdulillah dah masuk second trimester dan bakal nak masuk 3rd trimester pulak . Diam tak diam esok-esok selamatlah kite bersalin . Bile kandungan cecah 24weeks akan kena enjet kancing gigi atau di kenali sebagai enjet Anti Tetanus (ATT) . Cuma ni second pregnancy kite kena enjet sekali je . Sebab first pregnancy je akan di beri dua kali suntikan . Pehhh mase enjet tu kebas lenguh semacam naseblah 2 hari je lenguh-lenguh tangan tu .


ALAHAN - Dah masuk Second ni alahan kurang sikit , sikit lah kurangnya . Kadang-kadang datang jugak nak muntah atau mabuk pening-pening .Selera makan pon kadang-kadang berselera kadang-kadang tak tapi kerap makan jugak . Cuma masuk je 24weeks tu hari , kite dapat alahan alergik tak tahu makan ape tetibe akan naik bintik-bintik merah + gatal-gatal . Sekejap tu hilang nanti naik lagi dan lagi adelah lebih kurang seminggu jugak macam tu (admited hospital pon same) . En.Somi kate takut baby ikut awak nanti ade alergik semasa belum kahwin . Dulu yee kite takleh makan udang tapi lepas kahwin alergik tu hilang memang seronok kalau makan udang sekarang ni ... Ma kite pulak kate mungkin sebab pembawakkan budak macam ma kite mase mengandungkan adik kite no 3 ..

GERAKAN BABY - Start 14Weeks kite dah dapat rasa sikit-sikit pergerakkan baby , makin besar kandugan makin kuat pulak tendangan dan gerakannya . Dan sekarang makin kerap rasa die gerak makin aktif dalam tummy ni haaa ..

SUSU BADAN - And masuk dalam 15weeks ke 16weeks tu kite punye breast tegang gile tak macam baru pregy ni macam penuh dengan susu and Alhamdulillah rupanya susu dah terhasil . Keluar cecair jernih dekat breast . Rezeki Adik baby harap-harap susu melimpah macam abang die dulu takyah urut breast susu keluar dengan banyak . Dan berharap kali ni fully bf sampailah adik baby 2 years . Kena tanamkan niat dan azam !! jangan hangat-hangat taik ayam !!

SCAN JANTINA - Masa kandungan 20weeks kite ade scan untuk cek jantina baby , tapi sayang baby kite tak mahu tunjuk jantinanye lagi . Sorok sorok pulak die yeee ... And sekali tu perut kite mengeras sangat-sangat pergi Klinik Dr.Anis untuk scan takut baby kenape-kenapa kan tapii jantina die hampir-hampir di ketahui cuma bile doc pusing sikit terus die kepit kaki die rapat-rapat tak mahu bukak . Ngeee .... Camno ni adik , ummi nak beli barang adik ni ... hehehe .

PERUT - Perut senget benget dah kelihatan , sekejap ke kanan sekejap ke kiri . Ape yang die buat pon tak tahu . Yang ni takleh nak agak sebab tak macam Firhad , Firhad dulu manja dengan ayah die , nak dengar suara ayah tiap masa , kalu yang ni tak ade ape-ape effect , kalau ayah letak tangan kat perut terus die keraskan badan . Mungkin manja dengan ummi plak yang ni .. Hahahaha :P

*Doakan kandungan kite dan Adik Baby dalam ni baik-baik ye , semoga semuanye selamat dan di permudahkan segala urusan ... Dari mengandung sampailah melahirkan khalifah Allah ini .. Aamiin ...

Salam Sayang,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter