Sunday, 29 May 2016

#PregySecond: Kelengkapan Ummi ke Hospital

Assalamualaikum .. 

28 May 2016

Alhamdulillah baru kesempatan nak kemas barang untuk ke hospital . Dan Alhamdulillah semuanye dah siap tinggal nak beranak je nih ... Cehh padahal ade lagi yang belum beli lagi ni .. 


Kelengkapan ke Hospital :

Barang Mandian_ not yet
Stokin_ 2 helai
Maternity Pad_Done
Baju_2 Helai Baju Feedmilk
Kain Batik_2 Helai
Tudung Sarung_2 Helai
Tuala Mandi_Done
Baju Sejuk_Done
Bra_2 Helai
Panties_pakai buang punya 

Baju Feedmilk 2 Helai

Kite pilih yang senang untuk menyusu . Maklumlah berdasarkan pengalaman kan , lagipon tak yah bawak baju banyak-banyak sebab pakai baju hospital . Baju Feedmilk jenis selak jek ... 

Maternity Pad Jenama Kotex

Kite tak pandai pakai maternity Pad , so kite pakai Pad biasa jek .

Kain Batik

Pon bawak dua helai . kain batik ni pon same macam baju jugak pakai hospital punya so takyah bawak banyak-banyak .

Tudung Sarung

Senang sarung jek tak payah nak belit-belit bagai . Lagipon lepas beranak sape nak tengok sangat .

Bra

Bra pastikan yang jenis senang nak menyusu , so tak menyusahkan nak menyusukan baby ..

Panties

Panties kite pakai yang jenis pakai buang , sebab lepas bersalin kan darah banyak so pakai yang pakai buang je senang . Ni pon nak beli banyak-banyak untuk kegunaan ke rumah plak .

Minyak Angin

Kite bawak losyen mustajab , sebab pregy memang selesa dengan losyen mustajab tu .

Nursing Cover

Perlu . Berdasarkan pengalaman , bile nak susukan anak kat tempat awam memang kena pakai nursing cover lagi-lagi bile tibe waktu melawat . Kang orang pandang buat tak selesa pulak .

Selipar Jamban

Ingat mase melahirkan Firhad lupa pulak bawak selipar Jamban . Dah susah nak bawak g mandi . pastuh mase admited bulan 3 pon tak bawak selipar jamban . Mandi dengan kasut . Hahaha .

Bantal

Buat tinggikan kepala . Selesa sikit untuk ibu lepas bersalin .

*Daku yang menunggu hari*
= 31 Days To gooo
Salam Sayang,

1 comment :

  1. dulu masa mek branak, pegi hospital tu dah siap macam nak pantang. dengan pakai kain batik, tshirt, sliper jamban. tudung pn yg sarung dah time tu. :)

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter