Tuesday, 31 May 2016

#PregySecond: Bersalin Normal @ Czer ?

Assalamualaikum ... 

Memandangkan masa bersalinkan Muhammad Firhad Irsyad bersalin czer maka kite ade opoiment jumpa doctor pakar untuk menentukan no 2 ni bersalin secara normal atau czer .

Masuk kandungan hampir 36weeks , kite kena refer O&G Hospital Sultanah Aminah, pada 29 May 2016 (Ahad) tuhari .. 

Lama jugak menunggu . First time masuk situ , rupenye kat situ macam-macam kes ade . Ade uri bawah , ade same kes macam kite . ade yang kes kencing manis , ade kes baby songsang . So kite tunggu samoailah nama di panggil untuk jumpa Doctor pakar .

Masuk bilik untuk jumpa Doctor, Doctor check and di dapati kite tak boleh nak normal kemungkinan kalau nak try jugak kite ade masa 6 jam dalam Labor Room (LR), yelahhh 4cm dekat luar LR, 6cm dalam LR, Doctor suruh panggil suami untuk die jelaskan ape yang akan berlaku jika Czer lagi , tapi mase ni hasben kite kat parking kete sebab Hospital Sultanah Aminah ni parking die full , hasben tengah tunggu parking so kite cakap dengan doctor takpe bagitahu risiko tu dekat kite nanti kite jelaskan dekat hasben kite sendiri . And Doctor pon bukak mukadimah . 

Antara nya boleh menyebabkan tumpah darah,lagipon Doctor akan belah tempat yang sama, jika ade parut lama yang lekat-lekat maka doctor akan kikis dulu , Allah !!!! proses nak keluarkan baby akan jadi lama .. Ya Allah permudahkan urusan ku nanti .. Macam-macam risiko , belum lagi die jelaskan tentang ubat bius . So kite bagi yang sikit-sikit je eh , kalau nak cerita tu panjang lebar ceritanye, kite pon tak nak cerite sebab menakutkan diri kite jek .

Lepas tu Doctor pon bagi tarikh untuk kite serah diri , Alhamdulillah tarikh yang cantik di dalam bulan Islam . Seperti yang sedia maklum Adik Baby akan lahir pada Bulan Ramadhan . Jika tak ada tanda awal maka In Shaa Allah 17 Ramdhan bersamaan dengan 22 June 2016 (Rabu) hari Nuzul Al-Quran Adik Baby akan di keluarkan dalam rahim Ummi . Kite orang kedua akan bersalin czer pada tarikh tersebut , tapi kalau ade emergency jadilah orang yang tertunggu-tunggu , Hahaha .


Berat 36Weeks = 50KG
HB = 10.6GM% (Hb turun)
Berat AdikBaby = 2.4KG

Lepas selesai jumpa Doctor pakar , kite kena amek darah sebab takut jika terjadi ape-ape masa proses pembedahan diorang nak sediakan darah . Lepastuh kite kena jumpa Doctor pakar bius and last kite kena daftar wad ..

Dekat Doctor pakar bius die terangkan kesan ubat-ubat bius , die bagitahu ape yang akan berlaku dan blablabla .... macam kite terangkan dekat sini .. U'olls baca la ehh ... 

Daftar wad pulak proses die sekejap jek , sebab dah ade tarikh maka memang proses senang sangat , 21 June 2016 (Selasa) kena serah diri sebelum 10 Pagi , masa tu kandungan kite 39 weeks .. Kite baru nak datang petang-petang sikit , nanti rindu dengan Muhammad Firhad Irsyad . Dah la lame duk hospital kalau czer . In shaa Allah kalau tak ade ape-ape yang terjadi kite tak stay lama .. 

Kite dah bincang dengan hasben , menitik jugak air mata die mase kite bagitahu kite czer lagi . Nak buat macamana Encik Hasben isterimu ini kecik , tulang punggung die kecik tak boleh nak kembang . Tapi ma kite Alhamdulillah boleh normal , empat-empat anak die , die bersalin normal .. bahagian masing-masing kan .. 

Lepas ni kite kena jarakkan BabyFI2 dengan BabyFI3 pulak yee . In shaa Allah tunggu dua-dua besar baru bagi adik ... Sebab risiko rahim tu yang buatkan kite cuak . maklumlah ko kene lapah 7 lapisan , rahim ko kene belah , ko tak tahu luka dalam macamana . so ko jangan nak degil nak anak cecepat :P . Hasben pon setuju , Plan nak Adik Baby ni memang kami rancang sebab nak jarak Firhad and adik baby tak jauh . Tapi no 3 kena jarak jauh sebab czer hanya 3 kali je boleh beranak ...

Andai sudah tertulis itu takdirku , kite terima dengan hati yang terbuka .. Ya Allah ampuni aku , ampuni dosa ku , dosa suamiku , dosa ibu bapaku , dosa ibu bapa mertua ku dan dosa adik beradikku serta umat-umatMU ... Hapuskanlah dosaku, gugurkan semua kesalahan ku seperti mana ibu bersalin normal .. Aku terima semua ketentuan Allah S.W.T .. Aku redha .. 

Ibu mana yang taknak bersalin normal ? Semua orang impikan untuk merasai nikmat bersalin normal , tapi aku pasrah .. Jangan di tanya hati ibu yang bersalin czer , jangan di tanya kenapa czer lagi , jangan pertikaikan kami yang tak boleh bersalin normal , jaga hati kami . Jaga jiwa kami . Hati memberontak nak rasai nikmat itu tapi kami insan yang tidak bertuah ... 

Doakan kite , doakan baby kite . Ade masa dalam 2minggu lebih untuk jumpa adik baby ^_^

Salam Sayang,
31.May.2016, Selasa

1 comment :

  1. Allahu, mata msuk habuk.

    Pipie, mek pun pernah lalui jugak bab2 operate ni.
    dengan kesan bius, terkena baby lagi.
    Sebab time tu operate cyst 16weeks preg.

    Tp mintak Allah permudahkan segalanya.
    InsyaAllah :)

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter