Thursday, 1 December 2016

Sukatan Makanan Yang perlu di beri oleh baby


Assalamualaikum ...

Dekat sini kite nak share kekerapan untuk menyuap si kecil tu nanti ... semoga ianya menjadi rujukan mummy-mummy lain juga yee ..

Artikel ni kite follow dekat blogger ini ...
Kumpulan
makanan
Kumpulan umur
6-8 bulan
9-11 bulan
1-3 tahun
Bijirin, Sumber
bijirin dan
ubian
1½ cawan bubur pekat
2 cawan bubur
pekat
2 cawan nasi
Sayur-sayuran
¼ cawan
sayur masak
½ cawan
sayur masak
1 cawan
sayur masak
Buah-buahan
¼ betik atau ½
pisang bersaiz
kecil (1 pisang
mas: 33 g)
1 betik atau
2 pisang bersaiz
kecil (1 pisang
mas: 33 g)
1 betik atau 2
pisang bersaiz
kecil (1 pisang
mas: 33 g)
Daging, haiwan
ternakan, ikan
dan kekacang
2 sudu teh
sebarang jenis
daging atau isi
Ikan ( ¼ ikan
saiz sederhana)
2 sudu teh
sebarang jenis
daging atau 2 sudu
teh isi ikan atau ½ biji telur
½ ekor ikan
kembung saiz
sedang atau 1 biji
telur
Susu
Susu ibu
mengikut
kehendak bayi
Susu ibu mengikut
kehendak bayi
Susu ibu mengikut
kehendak bayi /
3 gelas susu
Lemak, minyak
1 sudu teh minyak
1 ½ sudu teh
minyak
1 sudu teh
minyak






















Umur 
Sukatan Makanan Setiap Hidangan 
Kekerapan Makan Sehari 
Kekerapan snek 
6—8 bulan 
½ cawan bubur nasi
2 – 3 kali
1 – 2 kali
9 –11 bulan 
½ cawan bubur nasi pekat
3 – 4 kali
1 – 2 kali
1 – 3 tahun
½ cawan nasi atau 1 keping roti
4 – 5 kali
1 – 2 kali
Ibu-ibu boleh bermula dengan mencampurkan satu sudu kecil bijiran dengan empat atau lima sudu kecil susu badan, susu formula, atau air masak sejuk. Anda boleh menggunakan sudu bayi tetapi sesetengah pakar menyarankan supaya anda menggunakan jari saja, tetapi pastikan ianya bersih. Cara yang mudah ialah mencuit sedikit campuran bijirin dengan hujung jari dan suakan kepada bayi. Jangan harapkan yang dia akan makan banyak pada satu-satu masa. Perut bayi yang kecil hanya dapat diisi sedikit sahaja, dan sebahagian besar nutrisinya akan terus datang daripada susu badan atau susu formula untuk beberapa bulan lagi. 
Umur Bayi
Tekstur Makanan
6 – 8  bulan 
Puri, dilecek atau makanan separuh pejal
9 – 11 bulan 
Makanan yang dicincang atau dipotong kecil.
Makanan jejari (finger food)seperti biskut lembut dan buah-buahan juga boleh diberikan.
>12 bulan 
Makanan keluarga
Ummi Anak Dua,
01.12.2016 , Khamis

2 comments :

  1. mek tak de la ikut sebiji macam ni tapi ikut keperluan la makan. paling tak suka bila orang jumpa ank kita suap daging la ayam la. biasa orang tua tua. sian prot baby --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul lah mek .. biasa dorang main suap je ape makanan dekat anak kite kan .. nak tegur takut pulak terkurang ajar ..

      Delete

Winnie The Pooh Glitter