Tuesday, 13 December 2016

#BabyHomemade: Beras sangai / Bubur Baby

Assalamualaikum ... 


Memandangkan kite cuti lamaaaa sebab holiday dengan family hasben , lepas tu amek sehari lagi untuk rehat-rehat dekat rumah , and kite pon start la buat stok makanan untuk Farhaan Irfaan . Hari tu kite ade tulis yang kite taknakbagi die bubur nasi dulu , tapi ni kite nak mulekan dengan bubur beras perang + susu EBM . so kite pon sangai beras supaya senang nak masak bubur untuk si kecil ituu ..


Sangai beras ni senang jek , dan sangat senang bile buat bubur untuk dobot tu sebab tak makan masa yang lama untuk buat ...

Step by Step :

1) Beli beras perang , tak kisah jenama ape . nak beras biasa pon boleh .
2) Basuh beras tadi dengan bersih-bersih . Tapiskan die bagi kering-kering .
3) Goreng beras tadi tanpa minyak , goreng sehingga kering .
4) Bile dah siap goreng , tunggu sejuk dan blander sampai hancur . Tapiskan die so yang tak hancur tu buang . Kalau macam kite kite tak buang :P
5) Masak atas dapur . satu sudu beras letak air secukupnya ..
6) Dah siap masak , bland lagi sekali untuk kasi beras tu hancur sepenuhnya .. 


Siap di hidangkan . Tapi jika nak frozeen jangan letak susu EBM dulu , biarkan bubur tu kosng , bile nak suap panaskan balik macam kite buat EBM baby dan campurkan susu EBM tu dalam bubur tu . Selamat mencuba ...

Ummi Anak Dua,
13|12|2016 , Selasa

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter