Wednesday, 2 August 2017

#Travel : Langkawi - Day 3


Assalamualaikum ...

hari ketiga di Langkawi kami pergi Tasik Dayang Bunting , Eagle view & Pantai Beras Basah ikut pakej yang kiteorang bayar tu ...

Pukul 9 pagi orang akan datang pick up kiteorang naik van die untuk bawak ke jeti tapi kami bawak kenderaan kami . masa follow van tu die ade berhenti tepi jalan untuk pick up orang dekat hotel lain and hasben pon turun sat pergi beli sarapan .. Sambil tunggu tu sambil tu suap anak-anak makan . kelaparan masing-masing ..

Lepas dah pick up tu kami ke jeti tunggu dalam 5 minit kiteorang naik boat untuk ke 3 tempat tu . First kami pergi Tasik Dayang Bunting ..




Firhad orang palig excited nak naik boat , maklumlah die memang sukakan laut macam kami , and memang suka naik boat sebab penah ikut pakcik die bawak boat ..




Akhirnya sampai , dalam 15 minit macam tu la kami menaiki boat . sebelum sampai die bawak tengok bentuk "Dayang Bunting" tu . katanya Dayang ni tak sempat nak beranak and kena sumpah maka jadilah begitu dan tasek itu adelah air ketuban beliau . Waallahualam .. Tapi kalau tengok bukit tu memang nampak rupanya , kepala , tangan , buah dada , perut dan kaki seorang tengah baring . Sampai sini die bagi masa 45 minit untuk kiteorang buat ape yang patut .


Di kawasan ini di larang membawa makan . haha . abes makan laki i os di rampas oleh sekumpulan monyet . tepi-tepi ni monyet terlepas so die memang akan sambar je makan korang . Yang anak-anak bawak botol air tu perhatikan lah ehh , bahaya taw .. 



kain adik nak terjatuh , memang tak perasan langsung pon :P


Bayaran masuk ke sini RM 3 satu kepala , kanak-kanak bawah 6 tahun free . Tapi ya ampun nak naik ke tasek ni memang mencabar fizikal betul uii , kena naik turun tangga . fuhhh lap peluh , dengan dukung anak . last-last hasben kite dukung dua-dua . hohoho ... Dah sampai tasek tu kejap kiteorang naik balik ats tu untuk makan sebab hasben n kite belum makan lagi . kelaparan betul .. 




C abang tengah meragam , dan c adik nak turun nak main air pulak .




Lagipon tempat die macam bahaya untuk anak-anak baya Firhad sebab die takde penghadang , maka kiteorang pon naik untuk makan pulak .. Kite makan nasi goreng cina (RM 8) , hasben nasi goreng kampung pedas nak mati (RM 8) . air oren dua (RM6) .

Lepas makan kiteorang gerak ke jeti untuk next port pulak iaitu Eagle view , kat sini kiteorang akan nampak burung helang 3 jenis tengah berterbangan sambil makan .



Dekat sini tak lama , dalam 15 minit macam tu lah . Die terangkan kenapa di panggil langkawi . and bagitahu jenis-jenis helang . ade helang merah , hitam dan putih .

Langkawi berasal dari "Helang mengangkat batu kawi untuk menolong penduduk di sini untuk membina rumah " maka terhasillah nama Langkawi (burung helang angkat batu kawi) . 

Dan kami pon pergi ke Pantai Beras Basah .. Dekat sini die bagi masa 45 minit untuk kami buat ape jek , mandi atau ambil gambar .. kite memang tak bawak baju untuk anak-anak , so Firhad main pasir jek ..







Farhaan dah ketiduran masa atas boat menuju ke sini . Firhad pulak dah jumpa pasir memang lupa diri lahh .. And habes masa tu boat pon dah sampai maka kami pon pulang .. 


Turun boat nampak orang jual , sebelum gerak naik boat tadi memang ade orang amek gambar we'olls . dah terjebak beli naseb murah RM 10 jek . Yang gambar lagi satu tu yang semalam punya masa ke Cable Car .

And lepas tu kiteorang pon gerak balik , untuk check out and sambung check inn ke pekan Kuah pulak . On the Way sane kami singgah makan tengahari dekat Nasi Campur Kak Yan , ramai suggestkan kat sini , makan die memang the best in the Langkawi .. sedap giloks and murah .. Restaurant die tepi jalan jek . so senang nak cari and lagi senang gunalah waze .


credit : blogger suziey

Terpaksa ciloks gambar google n terjumpa dari blogger tu sebab kite takde amek gambar kedai beliau .. makanan memang puas hati sangat-sangat . murah pon murah .

Kiteorang makan nasi lauk campur . kite amek ketam goreng seekor + daging black paper , hasben kite amek nasi camour lauk pelbagai jenis . Daging black paper die memng sedap nak mampos .. :P ,  air kiteorang minum air nes o ais , sirap & teh o ais ... total makanan dan minuman kiteorang RM 24 .

Lepas tu baru kiteorang cek inn hotel lagi satu .. Lepas cek inn masing-masing ketiduran dan kite kebizian mengemas barang-barang .. Dalam pukul 8 malam ajak hasben pergi pasar malam kuah


Kehabisan duit dalam RM50+ , mainan anak-anak RM32 , hahaha . macam-macam nak di belinya oii . Rambang mate terus . lepas g pasar malam pergi cari susu firhad yang dah nak habes and kami makan dekat hotel kejap . Lepas makan kami keluar balik round-round Dataran Lang .





Lepas tu kami balik bilik , Firhad still tak ngantok die nak tengok utube . sekali kami laki bini tengah tengok tv , terdengar bunyik burung helang . memang menakutka lah kan ... buat bodoh lagi . lepas tu bunyi lagi ... kami laki bini berpandangan . tengok Firhad relax jek die .. sekali bunyik lagi tu kiteorang tengok rupenye die tengah tengok cite upin ipin yang ade burung helang . okey suspend betuii .. 

Lepas tu kite ketiduran kepenatan . Firhad dengan ayah die laa :P

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter