Tuesday, 22 August 2017

Hasben Accident petang Puasa

Assalamualaikum ...


Cerita ni dah lama , tapi baru update untuk jadikan kenangan di kemuadian hari ...

Masa kejadian adelah hari Jumaat 26 May 2017 , hasben mase ni tak kerja sebab esok dah start puasa maka dorang semua akan prepare barang untuk bukak bazar esoknya ...

Nak jadikan cerita , hasben nak pergi amek cat untuk rumah kami , tapi kebetulan mak hasben mintak tolong untuk hantar barang-barang oder . Hasben nak patah balik ke warung mak die semula , sekali kereta problem .. masa ni kebetulan kami belum sihat sepenuhnya . anak-anak sambung demam , hasben pon join demam .. kite pon baru pindah rumah , mungkin sebab pindah rumah masing-masing tak sihat ..

Sambung pada cerita , Die mintak tolong mak @ abah die amek die , tapi kebizian takde sape nak amek die , adelah dalam 1 jam die menunggu . Last die call mak die .. Yelaa hati seorang mak kan , bile anak tak sihat and perlukan bantuan , hati mak mane nak menolak permintaan anak . kebetulan tu first time mak die bawak motor adik die .. abah die tak pernah bagi mak die bawak motor . tapi hari itu ... hari yang nak jadikan ceritaa ...

Perjalanan mak nak amek hasben di permudahkan , lepas tu dorang nak balik ke warung tu hasben yang bawak motor tu , hasben mintak mak die pakai helmet , sebab helmet ade 1 jek .. Dalam perjalan nak ke warung tu lah hasben dan mak die accident . teruk jugak keadaan hasben mase tu .

..............................

Kite dekat opis , tapi ontheway nak ke bank hantar cek dapat call dari mak mertua , dua panggilan tak di jawab kali ke tiga baru kite perasan angkat call walaupon dalam hati macam semacam jek , angkat call 

Mak : Pipie .. (nangis)
me : Ye mak ... kenapa ni ? (nada cuak)
Mak : mak dengan mirul accident
me : ape ! mak okey ? mirul okey tak ?
Mak : mirul teruk pi ... 
me :( nangis teresak-esak dah )
Mak : pp jangan nangis doa baik-baik , mak dengan mirul nak g klinik ni .
me : okey mak.

Letak phone tapi otak blank , mati kutu tak tahu ape tindakkan seterusnya . naseb ade Kak Ira die yang uruskan cek yang nak hantar ke bank , kite ikut die tapi tindakkan kite blank memang rasa macam kena penampar sulung yang terlalu kuat sampai jadi biol .. Lepas settle urusan ke bank kite balik opis , Kak Ira pon macam tak tahu nak pujuk macamana . kite diam tapi air mate mengalir tanpa henti dah . naik opis semua tengok sebab pelik manusia happy go lucky jadi begini ...

Semua tanya tapi kite pilih duduk tempat kite and nangis sambil tangan mengigil-gigil pengang phone . dan memikir ape tindakkan kite selanjutnyaa . Kak ira yang bagitahu dorang hasben accident and teruk . Dorang just duduk depan pintu bilik kite tengok kite , kite call abang hasben tanya ape yang jadi adekah satu mimpi atau bebetul ..

Abnag hasben angkat call .... tapi yang jawab wife die sebab abang die pon keluar tak bawak phone . kite tanya biras kite bebetul ke ni , die kate "a'ah tapi pp jagan risau sebab mak call cakap mak dengan mirul dah ke klinik"

After call tu memang menangis tanpa henti , call suami kite , die angkat , die kate baru lepas kena rawat and sekarang ontheway nak ke hospital naik ambulans , die suruh kite tunggu dekat kecemasan HSA jek .


Dapat gambar melalui whatsappa , mak hantar gambar gini .


After tu baru kite tersedar dari mimpi , terus mintak tolong kawan kite hantar ke kecemasan , tapi kite suruh die lunch dulu sebab hasben pon belum sampai lagi .. After mereka lunch baru kite gerak . Siap semua Data untuk Gaji and tinggalkan memo sikit untuk opismate hantar data ke bank untuk proceed gaji baru kite ke hospital . Traikh yang same hasben accident adelah tarikh yang kite kena submit Gaji . Naseb dah settle segala urusan .. mintak izin Boss ke dua dan ketiga terus kite ke hospital ..


Air mata tak berhenti mengalir sepanjang perjalanan ke HSA 

Sampai hospital nampak suami ... Ya Allah air mate tak berhenti mengalir tengok keadaan die ... rasa macam "Ya Allah .. suami aku ke tu" .. keadaan mak tak teruk tapi mak alami luka-luka belah dalam . Yang dalam ni yang bahaya sikit ..


Nampak je wife die terus manja nak baring dekat paha wife die ... Teruk sangat muka die .. Hanya Allah yag tahu perasaan ketika ini . Tapi syukur dua-dua selamat walaupon cedera parah .. Terus kite whatsapps Ma bagitahu Mirul accident , petang tu ma datang .. 


Sabar menunggu , walaupon hasben dah mengigil kesejukan sebab sakit yang teramat dekat bahu tu .. luka dalam bahu tu .. Dari pukul 1.30 petang sampai pukul 5 baru lah di panggil nombor die .. kite ikut jelahh die mase tu .. Dah ramai datang melawat , walhal baru dekat kecemasan . tapi ramai adik beradik mak je la ..

Dekat dalam doc tanya macamana keadaan masa jatuh , masa hentakkan dan buat x-try sebab keadaan masa accident mak die kate dah tak macam manusia boleh hidup . Tapi Allah panjangkan umur suami .. Ya Allah ... 

Lepas x-try , kena jumpa doctor untuk follow cek up lain dan untuk jahit bahagian terkopak-kopak .

Reaksi abang Firhad opcoz la sedih tengok keadaan ayah die . Mula-mula ma bagi gambar ayah die dalam ambulance die dah sedih ma kate siap kesat air mate die lagi . lahaiii paham sangat anak ummi ni . Jumpa ayah dekat hospital terus die soal siasat ayah die .. 


Menunggu En.Hasben jahit dahi & tepi leher . ade dalam 30 minit menunggu


After cuci , dan after jahit dahi & tepi leher tu 

.................................

Punca accident :

Seorang manusia bawak kereta myvi putih , tapi tak tahu arah tuju , die ke kanan ke kiri lepas tu ke kanan lepas tu ke kiri balik , hasben dah nampak die ke kiri hasben pon ke kanan sebab pikirkan kereta tu akan straight rupanya silap kereta tu belok ke kanan (dari kiri terus belok) hasben terpelanting ke kereta beliau (cermin kereta) dan melantun ke jalan tar . And mak pulak jatuh atas hasben . benda ni berlaku dengan pantas .

Cermin kereta pecah sebab hentakkan kuat dari kepala hasben kite .. Hasben tak sedar sekejap . mak kejut die panggil nama die sebab mak nampak satu ketulan atas dahi mak pikirkan tu biji mate die tersembur keluar . Allah ... 

Masa mak cerita , kite rasa macam kite pulak trauma . takut sangat-sangat .. Naseb Allah panjangkan usia hasben kite lagi ... Lepas tu baru hasben sedar bile dah ramai yang datang tolong mereka berdua . Pemandu kereta tu kena tahan dengan orang ramai sebab takut die lari . pemadu tu cina berusia 29 tahun . dekat IC tu dari Skudai . katenye tak tahu jalan situ and nak buat pusingan U . Tapi tak tahu amek lesen sekolah mane mane ade orang nak buat pusingan U dari line kiri belok ke kanan terus tanpa tengok kanan tu ade kenderaan atau tak ..

Kecoh jugaklah satu kampung pasal accident tu . sebab ramai yang tengok kate keadaan suami mase tu memang boleh meniggal , tapi Allah selamat kan die . syukur sangat-sangat .

Keadaan motor 

.
.
v



Hasben & mak tak kena tahan , Hasben retak dekat rahang die . mak dekat lutut kaki tu tulang ade lari sikit . Hari ahad lepas tu kena follow check up untuk check rahang . Kami sehelai sepinggang balik kampung hasben jaga die dekat sana and tolong tengok-tengokkan mak sekali .. dengan bulan puasa kan .. anak-anak takde susu , takde baju . first time  anak-anak tidur pakai seluar jeans .. 

Sabtu tu baru buat report , lepas buat report baru kami balik ke rumah kami amek barang-barang , tu pon abang-abang suami yang bawak kereta , suami duduk diam-diam .. 


Ahad tu check up dekat HSA , hasben macam biasa follow cek up tiap-tiap minggu tapi mak hasben kena tahan sebab dekat dada die terlampau sakit .. so doctor nak pantau sakit tu berpunca dengan hentakkan dan ade tak luka dalaman , sebab mak tak boleh baring nanti sakit mencucuk-cucuk .. kesian sangat tengok keadaan mak masa ni .. Dapat tahu mak kena tahan hasben gagahkan diri bawak kete abah die balik rumah ma kite .. lepas berbuka baru kami balik ke kampung semula . kalau ikutkan memang nak stay dengan ma kite boleh tengok anak-anak kite kite pulak boleh tengok hasben .



Jaga orang dalam sakit ni memang mencabar taw , emosi dorang ni nak marah jek . Sedih sangat bile ingat balik . nak mandikan , nak letakkan ubat nak cuci semua kena marah :( , tapi bersangka baik die sakit .. 

Mak mertua keesokkanya dah boleh keluar wad , kite cuti 4 hari untuk jaga hasben , cuti tanpa gaji .. 

Alhamdulillah keadaan hasben sekarang dah okey . luka dekat bahu tu kekadang menyegat kate hasben . sebab isi bahu die tu kedalam sangat-sangat . makan dalam betui .. so bile die baik isi-isi dalam tu keluar , agak menakutkan jugak la tengok keadaan luka tu ... 

Sekarang hasben jadi cepat pelupa dan tak ingat benda yang lepas-lepas sangat . so ekkadang ade je nak gaduh bile nak ingatkan benda yang lepas-lepas . hahahaha ...

Doakan kesihatan hasben kite eh . sebab die dah tak follow cek up , orang degil memang begini :P

Cerita ini di coretkan bertujuan untuk mengingati di kemudian hari . segala yang terjadi adelah kenangan . mana tahu esok-esok dah lupa boleh buat rujukan . hihihi

Love,

1 comment :

  1. Allah.. Kemalangan memang tak berbau..
    Sha harap suami fifi akan pulih dan bertambah sihat..

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter