Friday, 20 June 2014

#Breastfeeding : senarai keperluan BF

Assalamualaikum u'olls semua ....


Hari ni kite nak cerite tentang Breastfeeding , kite memang nak fully BF Baby Kecik kite ... Kite xnak campur-campur , kalau diizinkan Allah 24 bulan tu kite nak die isap susu yang mengalir dalam badan kite jek . In Shaa Allah .. kite nak jadi macam Ma kite yang menyusukan anak-anaknye sampai 2 3 tahun . Amminn ...

kat sini kite story sikit keperluan untuk fully BF baby ye .. In shaa Allah membantu Mommy To Be yang lain ...

MINDSET
*mindset kene betul . Niat nak full menyusukan baby , kene yakin SUSU CUKUP UNTUK BABY .

BREASTPUM
*kene siap sedie beli sebelum baby keluar , ramai kate dalam pantang kite kene jugak pump , nanti kene bengkak susu woiii .... kekadang pump pon ade yang kene jugak wehh ..

 *Kite pilih jename ni n manual punye*

BOTOL SUSU
*botol susu pon kene beli untuk get ready to baby . tapi kene kenalpasti jenis botol susu ye emak-emak . kene beli yang "POLYPROPYLENE" .



BREASTPAD
*tujuannye untuk menyerap lelehan susu . kebanyakkannye bile time pantang susu meleleh je kan . so kene lah beli untuk siap sedie .


STORAGE BOTTLE/LINERS
*untuk menyimpan bekalan susu EBM 





NURSING BRA

*sangat penting sebab senang nak nyusukan anak ... :)

COOLER BAG & ICE PACK
*sesuai untuk emak-emak yang berkerja ,


SABUN BOTOL & BERUS BOTOL
*khas untuk membasuh bottol susu


WARMER
* untuk memanaskan susu yang kite buat stok EBM tu , tapi pada suhu 45 darjah kerana boleh merosakkan protein dalam susu tersebut .


MILK COLLECTION SHELL
*untuk menakung air susu yang mengalir


NIPPLE SHIELD
*tujuannye untuk nipple yang jenis pendek .


NIPPLE CREAM
*untuk sapu nipple bile luka


TUALA MUKA/NAPKIN
*untuk lap mulut baby lepas BF

NURSING COVER
*untuk tujuan bile BF tempat public kan , tapi kite xbeli mungkin kite pakai shawl jek .


MAKER PEN
*untuk melebal stok EBM

MILK BOOSTER
*untuk menambahkan susu emak-emak . -next story kite cite pasal milk booster ni-


*gambar dalam ni semuenye kite amek dekat Google jek*
semoga membantu emak-emak yang memang nak Fully BF baby macam kite

XOXO,
Pipie Azaty


No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter