Monday, 18 January 2016

#PregySecond: 16 Weeks

Assalamualaikum ... 

Allhamdulillah sedar tak sedar dah masuk 16 minggu mengandungkan khalifah kecil ini .. 
Macam semalam dapat tahu diri pregy lagi .

Masa Firhad Irsyad dulu sampai 12weeks jek mabuknye ,
tapi yang ni makin lame plak mabuknya ..
Tak ape ummi bukan mengeluh , cuma nak ingatkan untuk masa hadapan .
dan satu masa nanti anak ummi baca die boleh tahu sampai tahap macamana mabuk ummi untuk mengandungkan die ...

Masuk je kandungan 16weeks , kite loya dan muntah yang tahap maksima .
Sampaikan kena duduk sebelah magkuk tandas ...


Penat & letih yang teramat sangat sampaikan jantung berdebar-debar yang kite boleh rasa dan rasa tak selesa . tetibe datang plak demam silih berganti ...
Ya Allah time ni hanya berdoa semoga baby kuat . kuat macam abang Firhad .
Belum cerita tentang pening kepala sampai kite tak leh buat kerja . terpaksa curi masa tidur kejap dekat office . Pening die sampai kite kena makan jugak ubat tahan sakit , hanya Allah je yang tahu , cuma kite tak putus doa semoga Adik Baby kuat je . tak nak jadi ape-ape dekat Adik Baby ...

Semalam pergi check up untuk ambil darah , jumpa doktor untuk scan and check gigi masa pregy .
Bagitahu doktor tanda-tanda yang di hadapi masaa mengandung ni , doktor check thyroid katenye takde plak tanda thyroid . If demam berterusan lagi terus pergi klinik @ kecemasan dekat hospital tuh .

Alhamdulillah masa scan Adik Baby die lompat-lompat dalam tummy , sampai doc kate tak dok dendiam .
HB kite 12.5 , tekanan darah okey 100/60 , berat kite still bawah 45kg ..
berat baru 40kg . gigih kite ni kena makan banyak-banyak ....
bile tarikh scan plak jadi awal julai , tapi doc kate kena ikut tarikh last period jugak iaitu akhir bulan June ..

Ape-ape pon doakan kite and Adik Baby sihat-sihat seperti biasa ye ... Inshaa Allah alahan ini tak berlarutan ..
Oh yaa lupe plak nak habaq , perut kite kali ni pregy tak nampak sangat . mase Firhad Irsyad 16weeks jek dah besar . yang ni tersorok , so orang tak tahu snagat kite pregy .. huhuhu ...


Salam Sayang ,

2 comments :

  1. alahai cntiknye bacaan hb..kite ni harap mkn ubat pun still main2 ..duk dkt 10 je..padahal dah mkn macam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah lahh selama ni tak de yang bawah 10 .. harap-harap kekal sampai 40weeks ....

      Delete

Winnie The Pooh Glitter