Sunday, 20 July 2014

#Pregy : teknik meneran dengan betul

Assalamualaikum u'olls ...



Memandangkan x lame jek lagi nak tengok khalifah kecil ni ke dunie , macam-macam kite belajar ... salah satunye teknik meneran . In Shaa Allah kite nak sangat bersalin normal walaupon kite tahu sakit yang teramat sangat-sangat , tapi kite nak rase 1 pengalaman yang x semua perempuan dapat merasekannye ...

Alhamdulillah harini dah 36weeks6days kite membawa khalifah kecil ni .. kite dah start rase sakit . dah start rase mngeras , da mule rase semacam . tidur pon da x lene sangat sebab nak pusing ke kiri n kanan macam dah payah sangat , tak tahu la berape berat anak ummi ni ...

okey jum kite start belajar ye mommy-mommy 

waktu yang sesuai mule meneran

Ia dilakukan sebaik pembukaan lengkap iaitu 10cm ketika kepala baby sudahpun turun ke dasar pinggul . Ia ditandakan dengan dubur mula terbuka sewaktu kontraksi.

posisi meneran yang tepat

Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua-dua kaki dibuka. Keua-dua tangan memeluk peha dengan cara melingkarkannya ke bawah peha . meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring samada belah kiri atau kanan.

teknik & cara meneran semasa bersalin

1. Angkat kepala, dagu celah dada
2. mata pandang perut
3. tangan pegang bahagian buku lali
4. masa meneran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan kite kurang tenaga
5. jangan ANGKAT PUNGGUNG, akan mengakibatkan luka@koyak yang besar
6. baca Bismillah , selawat , zikir & Doa Nabi Yunus .
7. tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar. teran kuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas. then sambung teran, tiap kali kontraksi try buat 3 kali time kontraksi sahaja push sebab time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa. ada kontraksi terus push, tak de kontraksi relaks jek :)




XOXO,
Pipie Azaty

2 comments :

  1. Assalamualaikum pp, haaa teringatnya masa nak bersalin tu.. mujur la petang tu sempat borak2 dgn my sis.. dengar pengalaman dia bersalin 1st anak czer, 2nd anak normal. hahah tips semua kita apply malam tu masa dalam LR. ahhahaha rindu nak mengandung dan beranak. ececeehhh baby baru 2 bulan dah rindu-rinduan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jek ... hihihi .. baby adam pon da besar .. kihkihkih ... kite plak x sabar nak keluarkan c kecik ni ... :) .. tapi bile da keluar nnti msti rindu perut goyang-goyang

      Delete

Winnie The Pooh Glitter