Sunday, 20 July 2014

#pregy : mempercepatkan bukaan servik

Assalamualaikum u'olls ....

Dah lame x conteng-conteng blog daku ni .. ni lah akibatnye orang banyak kerje n x de mase nak menconteng .. haha .. BZ kalah Najib beb ... Alhamdulillah kite dah pon 36minggu 5hari , bile-bile mase jek baby nak keluar sebab baby kite da masuk laluan n kite da start rase sakit-sakit weyyy .... okey , arini kite nak share cara nak cepatkan bukaan servik atau lebih jelas lagi cepat bukaan jalan untuk baby melihat dunie n melihat Ayah and Ibunye .... jum kite try cara-cara ni mane tahu berguna kan ???


1. Air selusuh yang dibaca oleh ustaz , ayah , ibu atau suami kite (In shaa Allah suami)
2. Minum Air zam-zam & makan kurma.
3. Bersama suami kerana air mani suami ni macam ubat induce taw.
4. Banyakkan berjalan.
5. Mengiring ke kiri semase datang contraction
6. Minum minyak kelapa dara dan lakukan urutan dekat bahagian baby nak keluar.
7. Minum air kelapa.
8. Banyakkan selawat.
9. Baca Al-Quran , Yassin solat sunat taubat , zikir taubat.
10.Baca surah Maryam & Doa Nabi Yunus
11. Mintak maaf dengan suami , ibu and ayah & ibu and ayah mertue
12. minum milo panas bercampur marjerin
13. telur ayam separuh masak @ telur ayam mentah campur dengan madu
14. makan kacang bendi sebab kacang bendi lendir
15. Gentle nipple.



Semoga semua di permudahkan ,. In shaa Allah ye .... doakan kite and kite pon doakan mummy2 to be yang lain ye ....In Shaa Allah Allah permudahkan , Allah xkan susahkan setiap Hambanya ... :)

XOXO,
Pipie Azaty

1 comment :

  1. Assalamualaikum pp, sheila just amalkan zikir dan doa Nabi Yunus. minta maaf kat parents and In Law.. suami.. yang lain tak sempat dah hahahhaa

    ReplyDelete

Winnie The Pooh Glitter