Wednesday, 30 July 2014

# Pregy : False Contraction

Assalamualaikum u'olls .....


mase 37weeks 2days ( 23.07.2014) aritu kite kene false contraction yang maha dasyat . Hahahaha . ingatkan da nak beranak , lepas jek buke pose sakit die mencucuk-cucuk macam kene sengugut tu weyyy .. Ya Allah ni tahap x tahu nak nak cakap macamane sebab nak berjalan pon sakit . kebetulan plak lepas buke tu terniat nak buat Popia Nestum untuk mak mertue tengah gulung-gulung tu sakit sangat perut , so kite g lah mandi , pastuh lepas mandi kite rehat kat bilik pastuh kite keluar kite cakap gan mak kite mak kite da cuak da sebab lusanye mak kite nak balik kelantan .

lepastu mak kite suh rehat dulu , tapi kite still lagi mengentel Popia , pastuh kite tak tahan sangat kite lepak dalam bilik kite tidur mngiring ke kanan untuk ilangkan sakit , tapi sakit Ya Ampun ... last2 kite pujuk baby cakap tunggu la ayah balik sebab ummi x nak susahkan Tok Bah , Tok Bah demam sayang ... (sambil usap-usap perut) lepas je cakap macam tu baby terus okey dalam ni ... so kite pon keluar bilik ckp gan mak kite da x sakit dah .

And then kol 11 malam hasben kite balik tetibe perut meragam balik ... so kite cool , kite buat xde pape , tapi tak tahan sangat sakit tadi menyerang kembali , kite bagitahu hasben kite pastuh kite lak kene marah sebab die cakap sakit tu boleh lagi nak tahan-tahan . die try pujuk anak die tapi x berjaya . dalam setengah jam jugak kite tunggu die reda tapi x berjaya . last-last bgtahu abah n mak , dorang suruh pergi hospital . n siap-siap go to hospital.

sebelum g hospital kite request kat hasben kite nak g jejalan dekat bazar karat . nak cuci mate nak cepat bukaan sekali .. sampai bazar karat jek tengah jalan-jalan sakit jugak tapi tahan sakit , bile x tahan sakit kite gengam tangan hasben kite kuat-kuat . hasben kite memang cuak la time nih .. berjalan dalam 1jam kite pon cakap dengan hasben kite nak g hospital sebab sakit sangat .

sampai jek hospital kite terus ke dewan bersalin . kite g hospital Sultanah Aminah , mule-mule cek CTG baby , bile die letak bende alah tu kat perut n baby mengeras rase macam nak baling jek bende alah tu , sakit kot ... dalam setengah jam die buat CTG , lepastuh kene keluar kejap n then die panggil untuk die cek VE plak (seluk) ... jalan dah bukak tapi baru 1CM .lepas buat semue tu die nak scan plak sebab nak tengok baby okey x kat dalam sebab Contraction da ade cume x tetap . mase scan baby okey xde pape . berat baby 2.9KG . So boleh balik macam biase . juz False Contraction sahaje .


25.JULAI.2014 (JUMAAT)



My family da bertolak balik ke kelantan , so petang ni nak buke pose xde kawan hasben lak keje malam mane lah nak same shift kan . so ajak la membe opis buke sesame . plan nak buke kat Pizza Hut Angsana tapi penuh yang teramat sangat , so makan dekat food court die  jek la . so lepas buke jek tetibe perut memulas mulas yang teramat dasyat sangat-sangat . rase macam nak bery-bery , so g la toilet , smpai toilet nak bery tu xde tapi memulas die sakit kot .... lame jugak dalam toilet sampai buatkan member-member risau , lepas keluar toilet sakit die ya Ampun ..... terus ajak member hantar ke hospital , dorang telpon hasben bagitahu yang aku sakit sangat-sangat . terus la ke dewan bersalin tempat semalam . 

lepas tu terus pangil CTG n seluk sekali arung , mak aii ko bayangkan lah kite x ready pape n baby tengah mngeras boleh die seluk , rase macam ak tendang okey !!! jalan still 1CM tapi contraction dah kuat gilak-gilak . krjap 5 minit kejap 10minit kejap 5minit . n kite pon bagitahu la kite nak bery ... die cakap kejap tunggu lagi 20minit sebab contraction awal x regular .

lepas tu kite keluar je dari bilik KHAS tu kite terus mengigil-gigil , muke hasben jangan cakap la memang cuak sangat-sangat sebab da kali kedua macam gini kan . pastuh dok kat luar kejap , lepas tu kite nak bery , kite masuk la toilet pastuh keluar darah banyak ... okey kite nebes !!! kite bagitahu dorang n dorang kate jap lagi die panggil utk seluk lagi . okey get ready .

lepas 10minit gitu kite kene panggil untuk seluk , seluk seluk tetap 1CM lagi . Ya Allah rase macam nak naik bengkak da asek la kene seluk . pastuh kite keluar g kat hasben kite , hasben tanye kenape ? kite cakap la kene seluk lepastuh kemungkinan kene tahan wad . alahaii muke hasben sangat sedey sebab tak penah berenggang tidur dengan bini die .

tak lame lepastuh name kite kene panggil untuk hasben g daftar kemasukkan isteri ke wad , lepastuh kite pon masuk la wad , hasben lak balik amek barang-barang mandian kite . tidur memang x lena sebab mat rempit dok berlumbe , lepastuh main mercun . kol 6 pagi baru nak lelap tetibe kene kejut sebab nak cek jantung baby lak , tidur sekejap pastuh kene kejut cek CTG lak , pastuh nak tidur jek kene kejut lagi . aduhaiii ....

kol 11pagi lak kene seluk lagi still 1CM , last-2 mintak balik . kol 2petang boleh balik . n hasben kite da sampai kat bawah kite suh die naik teman kite . kol 2petang kite pon keluarlah dari hospital . doc pakar cakap kalu sakit sangat baru dtg balik . baik la doctor ... lupe lak nak bagitahu .. dorang tuduh kite minum air selusuh k . ishhh tolong lah ,.. i x minum air selusuh pon sebab air tu kan buat sakit teramat, buat ape nak amek risiko oiii .... tu la pengalaman kite False Contraction ^_^

XOXO,
Pipie Azaty



No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter