Monday, 5 June 2017

#Menabung : Tips menabung By Pipie

Assalamualaikum .... 

Harini nak share tips menabung dari kite , kite saje je taw share sebab kite ade tabiat buruk :P . haha tabiat buruk adelah tak boleh nampak duit baru kite akan simpan .. YES ! tu kite , kite takleh guna , rasa sayang yang teramat sangat :P .. kalau TERpaksa pon kite akan ronyok2 duit tu bagi buruk . hahaha .

Kite ikut jugak petua menabung RM5 tu , dah buat dah pon . yeahh !! boleh beli baju raya :P ... cuma kite buat caranya tak kire dalam beg duit ade bape keping RM5 , if ade 4 keping kite simpan terus 4 keping dalam masa sehari tu . kalau esok takde RM5 so tak simpan . If ade baru kite simpan , macam tu la kite buat . so sekarang kite pantang nampak duit RM5 . dalam beg duit hasben ade RM5 pon kite terus rembat . hahaha . siot perangai , jangan contohi bab rembat duit laki :P

Dan kite pon baru je tahun ni simpan duit .



Ini hasil kumput duit jenis baru & RM5 ..
cuma RM5 & RM1 duit buruk2 bercampur sekali . yang lain duit baru-baru


Ini pulak duit baru jugak tapi menabung sebab tujuan TRAVEL dari bulan Januari kumpul sebulan RM100 . So bile dah rasa mencukupi kite pon tarvel jauh-jauh .duit ni pon dah d book untuk Travel bulan 7 nanti :) . Kalau nak travel jauh-jauh baru menabung . kalau dekat-dekat On je nak pergi mana :) , Alhamdulillah masih ade rezeki bawak anak-anak berjalan . Duit ni tak same dengan duit atas eh . ni simpanan lain atas simpanan lain :)


Ini yang dalam sampul adelah duit raya anak-anak yang dapat tahun lepas (duit baru) , kite tukar dengan duit kite sendiri dan duit mereka masuk bank , duit ni kite simpan untuk raya tahun ni . tiap tahun akan pusing-pusing macam tu , senang tak yah tukar dekat bank .



mula-mula berjinak menyimpan


sekarang ^_^

Dan kite pon dapat pengetahun dari kawan kite share tips die menabung adelah , sebulan kena make sure simpan RM50 , kalau tak mampu sebulan RM25 . so setahun ade RM600 untuk sebulan RM50 , setahun dapat RM300 untuk menabung RM25 . 

Dan ade yang share siampan ikut Haribulan , contoh 1HB simpan RM30 , 2HB simpan RM29 sampailah 30HB simpan RM1 . 

Jom istiqomah untuk menabung , menabung ni tujuan die macam-macam , set minda untuk ape . macam kite simpan tak tahu lagi nak guna untuk ape . mungkin baju raya mewah-mewah ? melancong ? beli kereta ? beli rumah ? ikut tujuan masing-masing . In Shaa Allah di permudahkan kalau niat kite baik . Allah same-same membantu kita :)


Ikhlas Dari,

1 comment :

Winnie The Pooh Glitter