Saturday, 29 July 2017

#Travel : Langkawi - Day 1

Assalamualaikum ....

Hari ni ade mase terluang sikit maka nak bercerita tentang holiday dekat Langkawi minggu lepas , terlaksana jugak holiday di Langkawi bersama keluarga kecil kami .. kite pergi berempat je anak beranak ...

10 Julai 2017 ISNIN





Ma abah hantar kite dekat air port Senai .. Senai terus ke Langkawi .. Flight pukul 1.50 petang tapi kite ade dekat sini dalam pukul 12 tghari dah , first time nak naik kapal terbang ko .. dengan nak bawak anak-anak so memang kena gerak awal sebab tak tahu ape-ape kan ...


Gambar ni dekat balai pelepasan , lagi beberapa minit nak naik kapal terbang ..



Duduk dalam kapal terbang nampak keindahan alam terasa sangat kebesaran Allah dan terasa kerdilnya diri ni ... SubhanaAllah sungguh cantik .... 

Sampai Airport Langkawi pukul 2.50 petang , amek masa 1 jam jek berterbangan :P .. Sampai sane kami tunggu orang hantar kereta yang kami sewa .. dalam pukul 3.15 petang baru kiteorang keluar dari Airport Langkawi .. Lepas tu terus cari tempat makan .. sepanjang perjalanan nak ke motel kami tu akan nampak tepi pantai orang jual di tepi jalan jual makanan .. so kiteorang singgah makan sebab masing-masing dah kebulur ... 



Minum : Carrot susu , jus oren & cendol
Makan : Nasi Goreng Pataya , Udang goreng tepung 5pcs (RM15), Chicken Chop (RM12), Nasi Ayam Madu (RM6)

nasi goreng dengan minuman total RM 22


Budak kecik tu seronok dapat makan , si abang pon mintak nasik , lapar agaknya tu haa ...  Lepas tu mase nak ke motel kereta yang kiteorang naik tu tak best langsung , tak rasa air cond kereta die , so kite whatsapps kite bagitahu nak kereta Myvi jugak . sebab memang nak sewa tu pilih kereta myvi kan .. die p kasik nisan almera hasben takmoh ..


Sampai pon motel kiteorang , kiteorang waze jek dekat sana , agak payah jugak la sebab waze ni tak tunjuk sampai depan mila motel ni die sampai luar jalan maka kiteorang kena masuk lorong kecik untuk sampai ke mila motel 2 nih .. Gambar dalam motel kite takde amek , sebab sampai-sampai je terus angkat barang and stay depan rumah layan anak-anak main pasir . Abang tu pantang nampak pasir ... Sambil tunggu budak hantar kereta sewa kiteorang ..



Ayah melayan anak-anak die .. Dalam pukul 7 malam orang call kate nak hantar kereta and die tak tahu jalan nak masuk ke mila motel ni , so hasben pon keluar kejap amek kereta and kite pon suruh isi minyak siap-siap ... Hasben kate tuang penuh RM 70 untuk myvi SE baru kaw ..


ni myvi kiteorang sewa 
(memang puas hati sebab baru dan elok segalanya)

Pukul 8 lebih anak-anak tertidur pulak maka postpone keluar makan malam , kiteorang lewatkan sikit keluar sebab kang tergangu anak-anak nanti mengaruk pulak dieorang nih ..


Dalam pukul 10 malam masin-masing dah kelaparan so angkat anak-anak pergi makan jugak , memula hasben nak tapau tapi pikir balik takkan nak tapau nak la jugak rasa makan dekat sana kan ?? so kiteorang angkut jelah anak-anak ... sebelum pergi makan singah kedai runcit beli minuman untuk dalam motel dengan pampers anak , kitekan bawak pampers dorang sikit jek .. so beli dekat sini yang packing kecik .

Plan nak makan dekat Restaurant Haji Ramli , pakai waze jugak ke sana , waze kate dah sampai sekal tengok nama restaurant-restaurant takde pulak Haji Ramli , bile google tengok rupa die tu macam same dengan 1 restaurant ni tapi nama Hafizi ... so kiteorang decide turun jugak and tanya orang .. bile tanya dorang kate Hafizi tu la , die dah tukar kepada anak die .. owhh . hahaha , kalau tak menjenuh nak mencariknya ...

So nama Haji Ramli bertukar dengan Hafizi Ramli ...



ikan siakap amek sekor tapi masak 2 jenis masakkan . 
bahagian kepala tu masak 3 rasa
bahagian ekor masak ikan bakar sambal

(Rm42)


Tomyam seafood
(Rm15)


Total kiteorang makan dekat sini RM90 ... makanan memang 100% sedap !!!

Maka day 1 selesai , esok kite sambung part kedua ketiga dan seterusnya :)


1 comment :

Winnie The Pooh Glitter