Wednesday, 12 April 2017

#Travel : Melaka (4&5 Februari 2017)

Assalamualaikum ... 

Plan nak ke Melaka ni tak di rancang pon . sebenarnya en.somi yang tetibe ajak . Mulanya packing-packing barang untuk balik kampung en.somi . memandangkan time tu kenduri anak angkat mak die , lepas tu petang pulak majlis Aqiqah sepupu die punya anak . Lepas pergi wedding -> pergi majlis aqiqah on the way ke majlis Aqiqah tu en.somi kate lepas ni kite pergi Melaka nak? kite ingat ajak-ajak ayam rupanye series die mengajak . pehh baju yang bawak ni untuk balik kampung je kot . tak bawak baju lebih pon . nasiblahh sehari je kat Melaka so layankan jelahhh ... 

Kite orang gerak pon dah lewat , dalam pukul 6.30 petang baru naik highway utara-selatan , dalam kereta kite baru booking hotel . Sampai hotel dalam pukul 9 Malam , kite stay hotel Hallmark Crown Hotel dekat dengan bandar melaka . memang tak berjalan malam tu terus baring sambil tengok TV . Esok baru start nak berjalan ke mana .. 

 Keesokkan harinya tu kiteorang bekpes dekat hotel . Makanan boleh tahan lah sedap jugak , naseb die ade sediakan bubur kosong maka Farhaan ade makanan untuk di makan .. Nanti kite story pasal hotel ni taw ... 


Budak dua ketul belum mandi


No bilik kite 2518 , tingkat 5 no 18 

Lepas bekpes balik bilik lepak-lepak tengok tv lepas tu baru siap-siap untuk Check Out .. Farhaan sempat tidur untuk satu kali lagi .. 

Kiteorang gerak ke Menara Taming Sari dulu , lepas tu ke Zoo Melaka , Lepastu ke Klebang jumpa kawan kite ^_^

Menara Taming sari

Naik menara ni kena bayar tapi emmandangkan episod ni dah lama maka kte lupa harga tiket nya , sebab kite pon x dapat tiket , kite dapat macam kertas gituh .. maka buang begitu saja .. Firhad pon kene bayar sebab die dah 2 tahun and dorang siap ukur tinggi Firhad okeh ! Macam RM20 dewasa , kanak-kanak RM10 .


Abang tengah sebokkan orang tolak kete sorong adik die


Ummi & Ayah Double FI


Abang excited naik menara ni




Dataran Melaka

Lepas turun Menara Taming Sari singgah kejap Dataran Melaka , untuk ambil gambar Firhad dengan Thomas (keretapi) ..






Mase ni adik dah start mengaruk sebab nak tidur dan kepanasan so die tak selesa , abang pon same dah start mengadu panas :(

Zoo Melaka

Dari dulu lagi nak bawak Firhad datang sini tapi mase tu die kecik mungkin die tak tahu ape-ape lagi , so kali ni die dah besar boleh la datang kenal binatang walaupon time datang ni mood die terabur sikit sebab baru bangun tidur . Adik plak meragam sebab panas .. Harga tiket RM 17.80 seorang , Firhad & Farhaan masuk percuma . Masuk zoo dalam pukul 4 petang


Abang belum ade mood tu die nak naik stroller adik .


Abang tengok burung malas nak layan bergambar


Abang dan adik ^_^












Abang excited sangat masuk zoo , banyak benda die belajar , zoo melaka ni sangatlah besar , kalau korang jalan kaki memang penat ya ampunn . maka kami naik tram , bukan tram biase tu kiteorang amek tram RM30 satu kepala . so die akan explain kan binatang-binatang dalam zoo and akan berhenti di setiap binatnag-binatang untuk ambilkan gambar we'olls ..


Kiteorang naik tram zebra ^_^ , stroller letak tepi jek .. kalau tram biase tu murah je . saje gedik nak pakai tram mahal . huhuhuhu .. 

Pantai Klebang


*gambar google*

kiteorang makan coconut shake dekat payung walls tu , sedap jugak , en.somi malas nak layan tekak bini die nak try coconut shake yang beratur panjang nak mati tu .. hahaha .. sambil-sambil tu kite nak jumpa kawan kite jugak . kawan hemak-hemak wasap .. 


makanan dekat sini pon not bad , sedap jugak !! 


Anak bujang ku yang pemalu bergambar dengan anak dara .. ponengg ummi ..


Dapat pon jumpa hemak Niena ni . die orang Johor tapi duduk melaka :) 

Lepas je makan ni kiteorang pon gerak balik Johor sebab esok kerja !!! sampai Johor dalam pukul 9 Malam ... sebelum gerak tu singgah R&R jap untuk mandikan dua ketul budak ini ... percutian yang sangat singkat tapi bermakna ^_^ 

terima kasih EN.Somi

Yang Ikhlas,

No comments :

Post a Comment

Winnie The Pooh Glitter